Socialföräkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: TT

Sjuka ska kontrolleras mer

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassans kontroller ska nu öka, det säger socialföräkringsminister Annika Strandhäll (S). Men Moderaterna tror att det inte får någon märkbar effekt när den bortre tidsgränsen samtidigt avskaffas.

Sjukskrivningarna blir längre och längre och Försäkringskassan har svårt att hänga med. Enligt både experter och utredare är de sämre kontrollerna av de sjukskrivna en av orsakerna.

Nu ska Försäkringskassan få mer resurser för att öka kontrollerna. Pengar ska skjutas till i höstbudgeten.

– Vi behöver stärka kontrollen vid de tidigare tidsgränserna i sjukförsäkringen, men också rätten till rehabilitering och det samordningsansvar som Försäkringskassan har, säger Annika Strandhäll (S) till SVT Nyheter efter att ha medverkat i SVT:s Agenda.

Kontroller välkomnas

Att kontrollerna förbättras välkomnar Johan Forsell, Moderaternas talesperson i socialföräkringsfrågor. Men han är kritisk till att den bortre tidsgränsen samtidigt ska avskaffas.

– Den bortre tidsgränsen har haft stor effekt, säger han.

Den vill regeringen ta bort nästa år, trots att deras egna experter menar att det kan öka sjukfrånvaron.

– Den bortre tidsgränsen har inte haft den effekt som den var tänkt att ha från början, nämligen att hjälpa människor tillbaka till arbete, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

– Istället så friserar den statistik och döljer långtidssjukskrivningar. Det tror inte jag är bra, konstaterar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.