Tvärtom. Drabbade kvinnor är snarare superfertila, visar ny forskning.
Ungefär en på hundra kvinnor i fertil ålder drabbas av upprepade missfall. Det vill säga att tre eller fler graviditeter efter varandra går förlorade genom att embryot stöts bort.
Tillståndet innebär ofta stort psykiskt lidande för de blivande föräldrarna. Inte minst kan kvinnan komma att ifrågasätta sin förmåga att bära ett blivande barn.
Men nu visar brittiska och nederländska forskare i tidskriften Plos One att missfallen kanske orsakas av något helt annat. De tog vävnadsprover från livmodern hos sex kvinnor med normal fertilitet och sex kvinnor som drabbats av upprepade missfall. Embryon av olika kvalitet placerades sedan i närheten av vävnadsproverna.
Till forskarnas förvåning började livmoderceller från kvinnor med normal fertilitet att endast växa mot högkvalitativa embryon, medan cellerna från kvinnor som drabbats av upprepade missfall växte mot alla embryon.
Det visar, enligt forskarna, att missfallen hos dessa kvinnor antagligen har att göra med att de är så fertila att de inkluderar alla embryon, även de mindre livsdugliga.
Fakta: Risk ökar med ålder
* Ett missfall, en spontan abort, innebär att en graviditet avbryts av sig själv före utgången av graviditetsvecka 22.
* För det mesta klarar kroppen av att stöta ut fostret på egen hand, men ibland kan kvinnan behöva göra en skrapning eller få läkemedel som gör att livmodern drar ihop sig.
* Mellan 10 och 20 procent av alla kända graviditeter slutar med missfall. Risken för missfall ökar ju äldre kvinnan är.
* De flesta missfall sker före den tolfte graviditetsveckan och ibland kan kvinnan ha ett så tidigt missfall att hon inte ens märker det.
Källa: Vårdguiden (TT)