Foto: TT

Surfar du på sjukdomar?

Uppdaterad
Publicerad

Är du en av dem som söker sig till nätet för att ta reda på vad ditt symptom kan tyda på för sjukdom? Den frågan ställde vi till er tittare – och fick både positiva och negativa berättelser.

Enligt Läkemedelsverket blir det allt vanligare att söka sig till nätet för att ta reda på vad symptom kan tyda på för sjukdom – och den bilden bekräftades i SVT:s chatt om ämnet.

Hittade rätt diagnos

Flera av de som delade med sig av sina erfarenheter har själva kommit fram till en diagnos som läkarna missat.

”Har googlat mig fram till min endometrios mm vilket sedan bekräftats av sjukvården. Läkarna har inte tid att lyssna och bry sig nämnvärt idag, man får göra en del av jobbet själv.”

”Det tog tio minuter att googla fram diagnosen polyneuropati hos min mor. Det tog tre år för hennes läkare. Fick rätt diagnos när vi skickade med en utskrift från nätet.”

Kan visa på allvarligare sjukdom

Några av de som skrev in sina berättelser bekräftar Läkemedelsverkets oro att informationen kan vara skrämmande.

”Jag är gravid och googlar minsta lilla symptom, hamnar ofta i familjelivsfällan vilket gör att jag var och varannan dag tror att jag fått missfall. Jag har intalat mig själv flera gånger att sluta men vips så sitter jag där igen.”

”Jag var ljuskänslig och på Google kom det att jag skulle kunnat ha en hjärntumör. Det var spänningshuvudvärk till följd av att ha gått och burit på en alltför tung ryggsäck.”

”Hade ett märke i ansiktet (visade sig vara ett sprucket blodkärl). Jag googlade och fick diagnosen leukemi. Sov dåligt den natten.”

”Kollar alltid källan”

Precis som Läkemedelsverket påpekat är källkritik viktigt då informationen på nätet kan vara vinklad för att gynna någon part.

”Kollar då och då på nätet vad gäller sjukdomar, men kollar ALLTID på källan till informationen! ALLTID!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.