Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren menar att det information som skrämmer upp människor i onödan på nätet. Foto: TT

Läkarförbundet: Här är fallgroparna när du googlar sjukdomar på nätet

Publicerad

Tillhör du den stora skara som googlar dina åkommor? Det är bra att vara påläst, men se upp för fallgroparna – det florerar en hel del ovetenskapliga uppgifter på nätet.
– Söker man inte vård när man behöver riskerar man att bli sjukare, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

Människor söker sig i allt större utsträckning till nätet för att ta reda på vad deras symptom kan tyda på för sjukdom. Det menar Läkarförbundet vars intryck är att det slog igenom på allvar för cirka 15 år sedan – och därefter bara har ökat.

Ordförande Heidi Stensmyren tycker det är naturligt för människor att ta reda på så mycket information som möjligt om sina besvär. Utmaningen är att sålla bland uppgifterna och vara källkritisk.

– En del information på nätet är av tveksam kvalitet. Det är viktigt att vara medveten om att avsändaren kan ha specifika intressen, så att det inte blir fel, säger hon.

Mässlingvacciner aktuellt

Risken är att människor får ovetenskapliga råd så att de blir sjukare och inte söker vård när de behöver. Ett aktuellt område är mässlingvacciner, menar hon.

– Det har funnits information som har skrämt upp människor, att vacciner skulle vara farliga, exempelvis att det skulle finnas en koppling till autism. I övrigt finns det mycket synpunkter på nätet om kost och hälsa.

Finns fördelar

Felaktig information kan spridas på webbplatser och av individer som ger råd i diskussionstrådar eller i sociala medier. Det finns tillfällen då man absolut inte bör googla utan genast söka vård, vid allvarliga akuta reaktioner som exempelvis andnöd.

Heidi Stensmyren framhåller att det även finns fördelar med research på nätet.

– Dels kanske man får goda råd så att man kan hantera situationen själv, dels kan det vara en trygghet att veta att andra haft liknande problem. Sjukvården kan även nå ut med information, som nu i influensatider.

Antalet sökningar på ”vinterkräksjuka” och ”influensa” ger även sjukvården en fingervisning om hur aktivt ett utbrott är.

Ställer högre krav

Henrik Widegren, specialistläkare inom öron-, näs- och halssjukdomar och foniatri vid Universitetssjukhuset i Lund, anser att patientmötena har blivit mer komplicerade. Det kan ta en stund att motbevisa oroliga patienter som googlat sig fram till att de har cancer. Han tycker det är bra om patienterna är öppna med att de har sökt information på egen hand när de kommer på besök, så att han kan bemöta deras oro och avgöra om uppgifterna stämmer.

Läkaren Henrik Widegren.

Samtidigt tycker han att det har skett en slags demokratisering av patient-läkarföhållandet.

– Förut hade vi monopol på kunskap, det har vi inte längre. Det är ett nytt landskap för oss, men det är bara att anpassa sig.

I förlängningen kan det leda till en bättre sjukvård eftersom patienterna ställer högre krav på läkarna, tror han.

– Man kan få ta ett prov eller röntgenbild extra för att patienten ska bli nöjd.

SVT rapporterade · Har du själv sökt efter symptom?

Skrämmer du upp dig själv genom att söka på dina symptom, eller har du tvärt om själv hittat en diagnos som läkarna missat? Dela med dig av dina erfarenheter av att söka på sjukdomssymptom på nätet här!
06.40

”Det är livsfarligt, man har ju symptom på allt”

SVT NyheterSVT Nyheter gav sig ut på stan för att höra efter hur vanligt det är att söka om sjukdomar och olika symptom på nätet. Ofta handlar det om sjukdomar som uppfattas som pinsamma. Hör vilka i klippet.
06.50
För drygt 10 år sedan började jag få som kryp i benen när jag skulle sova. I början gick det ganska enkelt att få stopp på det, men allt eftersom blev det bara svårare och svårare.
Efter att ha sökt på nätet kom jag fram till att det med största sannolikhet var WED/RLS (Willis-Ekbom Disease/Restless legs syndrome). Kontaktade vårdcentralen och träffade således en läkare. Förklarade mina problem och även att det fanns mediciner som kunde hjälpa mot problemen. Kunskapen om WED/RLS på vårdcentralerna var vid denna tidpunkt inte direkt jättehög och jag fick tjata lite på läkaren, men till slut gav denne med sig och jag fick utskrivet vad jag behövde. Sedan den dagen är jag i stort sett helt fri från symtom när jag tar medicinen som jag ska. Om jag t.ex. jobbar övertid och inte haft med medicin så kan det bli problem att sitta still framåt kvällen. Nästa gång jag träffade läkaren förklarade jag hur det hade gått och tackade denne för att ha lyssnat och trott på mig.
06.58
När jag blev epileptiker för något år sedan var det till en början väldigt knepigt med medicinerna. Hade fått något oklara besked från läkarna, och det resultat som kom från internet skrämde mig. Enligt flera ”personer” kunde medicinen som jag tog orsaka övervikt, koncentrationssvårigheter, och ”allmän försämring”. Hade panik den första månaden, vilket inte är så kul för en nybliven epileptiker...
06.59
Jag fick ingen hjälp av läkarna men googlade på "varför gör mitt fett ont?" Och "knölar i fettet som gör ont" Och efter det hittade jag exakt det som stämde in på mina problem. Jag fick fortfarande ingen hjälp av min hälsocentral så jag hittade en klinik som utreder och sätter diagnos. Den som har kliniken forskar i lymfsystemets sjukdomar och utan Internet och Google så har jag aldrig fått veta att jag lider av Lipödem och att min dotter troligtvis ärver denna sjukdom. Jag har lidit i 20 år och blivit skickad till alla möjliga vårdenheter utan att läkarna hittat min rätta diagnos. Jag blev klassad som hypokondriker och mina knölar i fettet sa de vanliga läkarna att de inte hade någon betydelse för knölar kan alla ha!
07.03
Självklart söker jag info om symptom om jag känner att något fel. Exempelvis blev jag under fem månaders tid enbart sämre av behandlingen på specialistkliniken. De gjorde inget för att försöka förstå varför deras behandling inte fungerade. Tillslut googlade jag och genomförde rätt behandling själv men tyvärr har jag fått bestående men av felbehandlingen. Har varit sjukskriven ett år pga detta. Kan vara bra att fundera på varför sjukskrivningarna ökar. Jag menar att dålig sjukvård är en del av problemet.
07.27
Jag är gravid och googlar minsta lilla symptom, hamnar ofta i familjelivsfällan vilket gör att jag var och varannan dag tror att jag fått missfall. Jag har intalat mig själv flera gånger att sluta men vips så sitter jag där igen.
07.27
Jag brukar söka information om symtomen eller biverkningar av medicinen. För mig har det varit exakt lika bra hjälp som att ringa 1177. Jag brukar läsa på socialstyrelsens hemsida, fass och 1177.
07.27
Det händer ju ingenting på vårdcentralen, och jag känner att diagnosen där ofta är helt åt helvete fel. Jag googlar för att jag inte litar på sjukvården längre, och det tar aldeles för lång tid och för mycket jobb. Jag blev ombedd att skriva ut och fylla i ett 2 sidor långt formulär och skicka med SNIGELPOST en gång. Löste mina problem på annat sätt.
07.51
Självklart! Har googlat mej fram till min endometrios mm vilket sedan bekräftats av sjukvårfen. Läkarna har inte tid att lyssna och bry sig nämnvärt idag, man får göra en del av jobbet själv.

Tänk på det här

Visa
  • Undersök vem avsändaren är när du hittar information på nätet. Kommer uppgifterna från en myndighet som inte har andra motiv än att informera är den okej.
  • Ta dig tid att gå igenom flera sajter för att få så bred information som möjligt.
  • Var inte rädd att berätta för läkaren att du har tagit reda på information innan besöket. Då kan läkaren säga om uppgifterna stämmer så att du kanske inte behöver vara orolig i onödan.
  • Tänk på vilken information du lämnar ifrån dig på nätet. Personuppgifter eller andra känsliga uppgifter kan spridas och lagras.

Källa: Läkarförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer