Hör Odette berätta: Jag hittade aldrig något som stämde in på mig Foto: SVT

Odette blev kvitt feldiagnosen – tog saken i egna händer

Uppdaterad
Publicerad

När Odette Craaford fick diagnosen ADHD var det en lättnad. Men när hon blev diagnostiserad med Aspergers syndrom blev det raka motsatsen.

– Jag hittade aldrig något som stämde in på mig, och kände mig extremt arg och vilsen, berättar Odette Craaford som är med i SVT-dokumentären Diagnosen.

Odette Craaford var 12 år när hon fick diagnosen Aspergers syndrom. Det ledde till bekymmer och problem, hennes relationer med familj och vänner försämrades, och hon kände sig inte som sig själv.

– Jag försökte hitta något med diagnosen som stämde in på mig. Trots att jag aldrig gjorde det så försökte jag bli diagnosen istället för mig själv, säger Odette Craaford i Morgonstudion.

För Odette och familjen blev det en krock. De försökte tolka henne utifrån diagnosen som Odette inte kunde identifiera sig med.

– Relationen med min mamma blev väldigt dålig i och med att jag själv mådde så dåligt. Jag var också i puberteten och kände mig extremt arg och vilsen.

”För liten utredning för så många diagnoser”

Nu är Odette Craaford 20 år och har med hjälp av psykologen Jenny Klefbom blivit kvitt diagnosen.

– Det var väldigt svårt att förstå hur man hade kommit fram till de här slutsatserna och de fyra diagnoser som ställdes. Jag anser att man har gjort en för liten utredning, det var absolut inte någon fullskalig och brett upplagd neuropsykiatrisk utredning, vilket krävs om man ska ställa så här många diagnoser, säger Jenny Klefbom i Morgonstudion.

Kvaliteten på utredningar för neuropsykiatriska diagnoser varierar, enligt Jenny Klefbom.

– En del är bra, men ibland är det på den här nivån. Det kan vara så att det är svårt att rekrytera psykologer med rätt kompetens, och samtidigt går man mot att göra kortare och kortare utredningar.

Se SVT dokumentären Diagnosen i SVT Play eller i SVT1 19/10 kl. 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.