Foto: Scanpix

Surrogatmödraskap splittrar i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om surrogatmödraskap är politiskt mycket kontroversiell och splittrar såväl regeringspartierna som oppositionen.

Tydligast i frågan är Kristdemokraterna och Vänsterpartiet som inte vill att det ska vara tillåtet i Sverige.

Statens medicinsk-etiska råd SMER var oenigt när man lämnade in sin rapport i dag. Frågan om surrogatmödraskap är känslig för samtliga av de politiska partierna och det är också just politiker som utgör SMER.

Barnlöshet

KD och V emot

Varken Vänsterpartiet eller Kristdemokraterna vill tillåta surrogatmödraskap i Sverige.

– Man får inte blunda för att det finns svåra etiska avvägningar ur framförallt barnets perspektiv. Risken för att barnet hamnar i en konflikt mellan de tilltänkta föräldrarna och surrogatmodern. Det finns vissa länder som har en lagstiftning där surrogatmodern har rätt att ångra sig under resans gång och andra där man till och med har rätt att ångra sig som tilltänkta föräldrar, säger Emma Henriksson, KD:s gruppledare i riksdagen.

Riksdagen har tagit upp frågan om surrogatmödraskap för ett år sedan, men då handlade det enbart om att regeringen skulle tvingas utreda frågan.

Samtliga partier förutom just Vänsterpartiet och Kristdemokraterna röstade för en utredning, även Socialdemokraterna som tidigare varit motståndare.

MP och FP positiva

Mest positiva till att tillåta surrogatmödraskap är Miljöpartiet och Folkpartiet.

– Verkligheten har ju sprungit förbi både lagarna och oss politiker. De här barnen finns i Sverige i dag och de måste få det bästa rättsskyddet som finns. Jag tycker också att vi måste våga vara lite mer moderna, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Utredning i maj

Trots att det gått ett år sedan riksdagen begärde en utredning så har ännu inget hänt. Justitiedepartementets tjänstemän säger till SVT att man räknar med att regeringen ska kunna enas om direktiven till utredningen först i maj.

– Det är ju det som är problemet. De har inte hanterat frågan eftersom det finns ett parti som inte alls gillar det här och som så många andra gånger är bromskloss när det gäller sådana här frågor, säger socialutskottets ledamot Agneta Luttropp (MP).

– De som framförallt jobbar för att få fram det här, de vill ju ha det här oavsett pris egentligen, och det är därför som vi tycker att det är viktigt att man skyndar långsamt, säger Emma Henriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnlöshet

Mer i ämnet