Surströmmingen är räddad

Uppdaterad
Publicerad

Surströmmingen är räddad. Regeringen kommer att fortsätta att begära undantag från EU:s regler om gränsvärden i fisk.

Det beskedet gav landsbygdsminister Eskil Erlandsson vid en pressträff.

Bevara traditionen

-För mig är det viktigt att vi kan bevara traditionen med att äta surströmming, sade Erlandsson, som själv dock inte är särskilt förtjust i den delikatessen.

Livsmedelsverket ville ha bort undantagen mot bakgrund av risken att vissa grupper får i sig för mycket dioxin och PCB som finns i Östersjöfisken.

-Regeringen anser att spridningen av kostråd till dessa grupper ska förbättras. Livsmedelsverket får i uppdrag att intensifiera informationsarbetet, sade Eskil Erlandsson.

Småskaligt fiske

Beslutet att förlänga undantagen från EU:s regler handlar inte bara om surströmmingstraditionen, framhöll han. Det handlar också om att rädda det småskaliga fisket längs ostkusten.

-Det handlar om cirka 400 licensierade yrkesfiskare, vilket är ungefär en fjärdedel av hela kåren, sade Erlandsson.

EU har velat ändra reglerna för undantagen till att bara gälla strömming under 17 centimeter. Men enligt Erlandsson gäller förlängningen av undantagen samma regler som tidigare, det vill säga för sill/strömming, lax, öring, röding, rom från siklöja och nejonöga.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.