Susanne Baldefors har drabbats av ett stort diskbråck. Operationen som följde ledde till komplikationer. Hon är sjukskriven, har fått diagnosen droppfot och hoppar just nu på kryckor. Foto: Martin Ekelin

Susanne fick diskbråck: Träningspasset förstörde mitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Hon var i urusel form och ville börja träna försiktigt. Då sa den personlige tränaren till henne att göra utfall och benböj med tunga vikter i händerna. I dag återhämtar Susanne Baldefors sig från en stor diskbråcksoperation och anser att träningspasset förstörde hennes liv.

– Det jag ville ha var kunskap om min kropp och mina förutsättningar. Jag har fött barn, jag är medelålders och jag är otränad. Nu måste jag leva med den här skadan resten av livet, säger Susanne Baldefors.

LÄS MER: Tre tips när du väljer PT

Hon vände sig till en av de största svenska gymkedjorna för att komma igång med träningen igen efter ett par års uppehåll. De rekommenderade en 21-årig personlig tränare, som hon kom överens med om att börja med ett lätt, styrkebyggande träningsprogram.

– Jag klarade knappt av de enklaste övningarna, vilket vi skämtade om.

Kändes inte bra

Men bara efter några veckor trappades träningen upp.

– Han tog fram väldigt tunga kettlebells och ville att jag skulle hålla i dem medan jag gjorde utfall och benböj. Vikterna var så tunga att jag knappt orkade hålla i dem, säger Susanne.

LÄS MER: Kritiker varnar för oseriösa PT:s på gymmen

Hon försökte protestera och sa att övningarna inte kändes bra.

– Han pushade på, vilket en PT ju till viss del ska göra, och sa ”kom igen, du kan ju det här”. Och då tänkte jag att jag kanske kan detta ändå.

”Som en kniv i skinkan”

Direkt efter passet säger Susanne att det började ila i ena skinkan. Smärtorna blev värre och värre.

– Det var som att ha en kniv i skinkan och i låret.

Susanne hade drabbats av ett stort diskbråck. Operationen som följde ledde till komplikationer. Hon är sjukskriven, har fått diagnosen droppfot och hoppar just nu på kryckor.

”Mitt liv är på många sätt förstört”

– Jag kan inte lyfta foten eller tårna ordentligt och har ingen känsel i nedre delen av benet. Jag måste leva med den här skadan resten av livet. Mitt liv är på många sätt förstört, säger hon.

Susanne Baldefors anser att det är träningspasset som orsakade diskbråcket.

– Det här hade kanske kunnat hända ändå, om jag till exempel lyft en matkasse på fel sätt. Men jag fick ju smärtorna direkt efter passet, säger hon.

Professorn: ”Oprofessionellt”

Enligt Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna, går det inte att säga säkert att det var just träningspasset med kettlebells som orsakade Susannes skada. Men att utföra så tunga och ensidiga styrkeövningar som hon fick göra är långt ifrån optimal träning, menar han.

– Det är väldigt svårt att avgöra vad som orsakade skadan. Men utifrån det hon berättar låter det som ett väldigt oprofessionellt bemötande.

EFTERLYSNING: Har du skadat dig efter att ha tränat med en PT? Hör i så fall av dig till oss!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.