EU-parlamentarikern Soraya Post, Feministiskt Initiativ. Foto: Pontus Lundahl/TT

Svagt stöd för Fi – riskerar att åka ur EU-parlamentet

Publicerad

Kampanjerna inför EU-valet den 26 maj är i full gång – och för vissa partier kan valspurten bli helt avgörande. Stödet för Feministiskt initiativ har rasat och partiet riskerar förlorar mandatet man lyckades ta 2014.

– Jag tror att vi kommer ikapp, nu börjar det på riktigt, säger Fi:s Soraya Post om det kommande ödesvalet.

Feministiskt initiativ gjorde ett starkt EU-val 2014 och med närmare 5,5 procent av rösterna tog man en plats i EU-parlamentet. Sedan dess har det dock sett tuffare ut, just nu ligger partiet på drygt 1 procent i mätningarna.

– Jag känner mig taggad men man ser ju att det inte är lika mycket ös den här gången, säger Soraya Post som varit partiets EU-parlamentariker de senaste fem åren och är toppkandidat i årets val.

EU-valet 2019

Hoppas på valspurten

Hon hoppas ändå på förnyat förtroende, att en valspurt tillsammans med ökad exponering av arbetet i parlamentet ska få väljarstödet att växa. Inte minst arbetet med att lyfta fram romers situation i Europa och mot antiziganism.

– Vi vet också att en femtedel av väljarna inte bestämt sig ännu, vi hoppas naturligtvis att alla de väljer oss. Jag tror att det finns bra chans för jag har gjort ett bra arbete där nere och hållit vad jag har lovat.

Symboliskt viktigt

Hur väl partiet faktiskt lyckats i parlamentet beror på hur man ser det, menar statsvetaren Sofie Blombäck vid Mittuniversitetet.

– Utifrån att jobba med lagstiftning och att driva igenom sina frågor så har Fi yckats ganska bra med tanke på att de bara har en parlamentariker. Sen kan man också titta på hur mycket man har använt EU-mandatet som en plattform utåt och lyckats locka nya medlemmar och väljare, där ser det mindre bra ut. Så det beror på vilken måttstock man använder, säger Blombäck.

Skulle Fi tappa sin parlamentspost kan det få stora konsekvenser.

– Det är symboliskt viktigt, bland annat för locka, engagera och hålla i gång väljare och aktivister. Man vill tillhöra en rörelse som det går bra för.

Kan man kalla det för ett ödesval?

– Det finns drag av det. Det är inte helt okänt att ett parti ramlar ur ett parlament och sen kommer tillbaka, men det är en väldigt jobbig sits att hamna i, säger Sofie Blombäck.

”Det är nu det börjar på riktigt”

Enligt Soraya Post skulle vara en stor besvikelse men inte helt avgörande att tappa platsen:

– Det skulle inte hindra oss att fortsätta försöka driva vår politik och vi har ju fortfarande 13 kommunplatser. Men jag tror att vi kommer ikapp, nu börjar det på riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet