Goda nyheter för kantarelldiggaren – expertisen anar fortsatt boom Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svamprallyt i gång – dräller av kantareller

Uppdaterad
Publicerad

Den som inte varit nöjd med den bitvis kyliga sommaren kanske kan finna hösttröst i skogen. 2019 ser ut att bli ett riktigt kantarellår och den gula godheten står nu redo att plockas i skogar runt om i landet.

Redan i juli kom rapporter om att kantareller i massor hittats på flera platser i Sverige och det var bara början på vad som verkar bli en riktig svampfrossa.

– Den här kantarellboomen har hållit i sig. På vissa håll i landet har det varit gott om kantarell så man kan nästan säga att det är ett kantarellår, säger Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Hoppet lever

Men skogen har inte lyst gul med kantareller riktigt överallt. På de ställen som haft torra sommarmånader, exempelvis Gotland, har svamparna mest lyst med sin frånvaro. Dock är hoppet inte ute för att även sommartorra platser ska få en ordentlig rotblöta och svampskjuts under hösten.

– Jag tyckte att jag såg att SMHI sa det ska komma något regnoväder de närmaste dagarna, så det ser absolut lovande ut för kantarellerna de närmaste veckorna, säger Michael Krikorev.

Anledningen till att det finns så mycket kantareller i år är att vi har haft ett ganska typiskt svenskt sommarväder.

– Kantarellen trivs med en klassisk svensk sommar när det inte är för varmt med lite regelbundet regn då och då under hela sommaren. Då hinner kantarellen växa till sig för den växer långsamt.

Tyvärr betyder det också att en annan delikatess, karljohansvampen, inte lär vara så synlig denna höst.

– Det är antingen kantarellår eller karljohanår. Det är sällan det är både och för de vill ha olika vädertyper.

Tråkig skog

Men var ska man då leta om man vill hitta kantareller i höst? På det finns inget enkelt svar eftersom svamparna kan växa i väldigt olika miljöer. Det kan dock vara idé att söka sig till en ”tråkig” skog, säger Michael Krikorev.

– Kantarellen växer med flera olika trädslag och med både barr- och lövträd. Framför allt trivs de i lite mossig barrskog med gran. De kan även finnas i ganska unga granplanteringar, som bara är 30-40 år gamla – skog som ser rätt tråkig ut och inte har de här stora flerhundraåriga träden.

Fakta: Råd för svampplockare

  • Svamp bör behandlas som en ömtålig färskvara, jämförbar med skaldjur. Det är mycket vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätliga arter än att verkligen bli svampförgiftad.
  • Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.
  • Ta bara svamp som känns fast och frisk.
  • Plocka aldrig svamp i plastpåse. Det utvecklas lätt bakterier i denna täta miljö.
  • Skär bort allt som är insektsangripet (”maskätet”).
  • Rensa bort allt skräp och tillaga svampen samma dag.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.