LISTA: Så tycker partierna om regeringens vårbudget

Uppdaterad
Publicerad

Vårbudgeten presenteras i dag, med flera satsningar på ”jobben, jobben, jobben” enligt regeringen själva. Så här tycker övriga partier om de förslag som presenteras i vårbudgeten.

Moderaterna

Arbetslösheten är ett stort problem i Sverige både för individer och för statskassan, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

– Glöm inte att vi har rekordnivå på långtidsarbetslösheten. Den biter sig fast, och då räcker det inte att göra några käcka utbildningssatsningar, även om det är jätteviktigt med utbildning.

Reformer som sänkt skatt på arbete skulle behövas för att minska långtidsarbetslösheten enligt Svantesson.

Liberalerna

Liberalerna, som varit med och tagit fram budgeten, anser att den innehåller viktiga satsningar på skolan, jobben och Sveriges småföretagare men att det långsiktigt kommer behövas många fler satsningar för att få folk i arbete.

– Det är problematiskt att det är för många som inte kan svenska och det lönar sig för dåligt att jobba. Det är sådant vi måste jobba mycket mer med på sikt, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.

Centerpartiet

Det andra samarbetspartiet till regeringen, Centerpartiet prioriterar jobb och grön omställning och hade gärna sett mer av det. Men annars präglas budgeten av C-politik, anser Rickard Nordin, tillfällig ekonomisk-politisk talesperson.

– Jag är väldigt nöjd med budgeten. Det är viktigt att vi förlänger krisstöden för företagen. Vi från politiken ska kunna hålla i och hålla ut och hjälpa företagen komma ur krisen. Det är otroligt viktigt med jobbskatteavdraget för unga till exempel, säger han i SVT Forum.

Kristdemokraterna

KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed skriver på partiets officiella Twitter att budgeten präglas av ett samarbete som inte fungerar.

”Partierna har olika syn på samhällsproblemen och ingen tar ansvar för helheten. Dessutom saknas optimism och framtidsorienterade reformer. Sverige behöver känna hopp igen.” skriver han.

Vänsterpartiet

Partiledaren Nooshi Dadgostar anser att regeringen med den här budgeten accepterar massarbetslöshet.

– De siktar på sju, åtta procent i arbetslöshet och är ganska nöjda med det. Om vi ska vara ärliga så är det massarbetslöshet, säger hon under en presskonferens, rapporterar TT.

”Finansministern sitter i knät på nyliberaler. Då växer också klyftorna i Sverige.” skriver Vänsterpartiets ersättare i finansutskottet Tony Haddou på Twitter.

Sverigedemokraterna

SD:s officiella Twitterkonto retweetar en analys av partiets gruppledare i näringsutskottet, Tobias Andersson.

Han skriver att regeringens utlovade satsningar för att bekämpa arbetslösheten består av ”ynka 20 miljoner till turism och exportfrämjande men hela 170 miljoner till folkhögskolorna för diverse påhittade åtgärder för utrikesfödda.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.