Svantesson ångrar att hon kallade SD:s politik rasistisk

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson ångrar att hon tidigare kallat delar av Sverigedemokraternas politik för rasistisk.

– Jag tycker att det var dåligt formulerat, säger Svantesson när hon gästar SVT:s ”30 minuter”.

Epitetet blåbrunt har diskuterats flitigt sedan Miljöpartiets språkrör Per Bolund använde beskrivningen när han pratade om oppositionen i SVT:s partiledardebatt i Agenda.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson vill inte sätta etiketter på Sverigedemokraterna.

– Det är sorgligt att använda den typen av epitet, och även klistra ihop oss med ett sådant epitet, istället för att prata om alla de problem som Sverige har, säger hon i SVT:s ”30 minuter”.

Sverigedemokraterna är enligt henne mer konstruktiva och mogna i dag jämfört med när de kom i in i riksdagen 2010.

För ett par år sedan kallade dock Svantesson delar av Sverigedemokraternas politik för rasistisk i en intervju i Dagens Nyheter, eftersom den bygger på ett ”vi och dem”. I dag menar hon att det var ett ogenomtänkt uttalande som hon inte menade.

– Jag tänkte också då att det inte var särskilt genomtänkt. Det var ett evigt etiketterande i stället för att hitta samsyn i vissa frågor. Jag tycker att det var dåligt formulerat.

Vad var fel i formuleringen?

– Jag tycker att det var fel att jag sa att de har en rasistisk politik, säger Svantesson och fortsätter:

Som förklaring till att hon då kallade SD:s politik för rasistisk säger hon att alla som ville hitta de här etiketterna då gick åt samma håll i politiken i stället för att stanna upp och fråga sig om det var rimligt.

– Man borde ha backat tillbaka och inte bara gått med strömmen, säger Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.