Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svantesson: Inget besked om statsbidrag till kommuner och regioner före sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen vill att regeringen ger besked om statsbidragen före sommaren. Annars väntar varsel och neddragningar, eller skattehöjningar, säger Lena Hallengren (S). Men finansminister Elisabeth Svantesson (M) vill ännu inte utlova några pengar.

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, räknar med att det behövs 25–30 miljarder kronor i statsbidrag till kommuner och regioner för att täcka upp för miljardunderskott. Och det brådskar. Nu kräver också delar av oppositionen besked från regeringen.

– När kommuner och regioner får hål i plånboken handlar det inte bara om statistik och siffror. Utan det betyder att det väntar neddragningar i förskola, skola, äldrevård och sjukvård, säger Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, och tillägger:

– Om inte kommuner och regioner får besked i närtid blir det väldigt svårt att planera. Då måste man ta tag i sin ekonomiska situation och kanske varsla. Eller så väntar skattehöjningar, vilket inte heller är drömmen för någon, säger hon.

”Varslas lärare redan nu”

Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, säger att läget är ”mycket bekymmersamt”.

– Det mest akuta, som kan ge långvariga konsekvenser, är att många behöriga lärare tyvärr riskerar att sägas upp och att skolor tvingas stänga. Nedstängningar av skolor dröjer i regel till nästa budget, men det varslas redan nu lärare, framförallt behöriga lärare tyvärr, eftersom de är dyrast, säger han.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger på en pressträff i Bryssel att hon förstår att många känner av den höga inflationen, och att läget är tufft, men att hon däremot inte vill ge något besked om statsbidragen i nuläget.

– Vi kommer att återkomma i höstens budget med besked om nästa år. Men jag vet, och ser, att många kämpar, särskilt många regioner, säger hon.

Behöver prata ihop sig

Hon säger vidare att regeringspartierna och Sverigedemokraterna kommer att förhandla budgeten efter sommaren och att det inte är förrän efter det som ett besked kan komma.

– Då vet vi mer om det ekonomiska läget och utrymmet i budgeten. En del lägger sina budgetar redan i sommar, det gör ju ofta kommuner och regioner. De har lite olika tidshorisont. Och jag förstår att de vill ha besked, men som brukligt är kommer vi att ge besked om det i höstens budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.