Magdalena Andersson (S) och Elisabeth Svantesson (M) debatterade budgeten i Aktuellt. Foto: SVT

Svantesson (M) om vårbudgeten: Regeringen gör tokiga och orimliga prioriteringar

Uppdaterad
Publicerad
Finansminister Magdalena Anderssons (S) vårbudget innehåller löften om offensiva satsningar inom sjukvården och polisen. I kvällens Aktuellt mötte hon Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson Elisabeth Svantesson som menade att regeringen gör ”tokiga och orimliga” prioriteringar.

Det som Magdalena Andersson (S) och Elisabeth Svantesson (M) var någorlunda överens om att ekonomin just nu går bra. Men sedan skiljde de sig åt i debatten om vårbudgeten som främst kom att handla om ökade resurser till polisen och vården.

Svantesson kritiserade Andersson för att regeringen satsat för lite på polisen och menade att man prioriterat fel.

– Det vore klädsamt om man kunde erkänna att man satsat för lite på poliser under de här åren vilket lett till en ökad otrygghet. Det är de facto färre poliser nu än för några år sedan, sade Svantesson.

– Vi har satsat mycket på polisen under den här mandatperioden. Vi har fördubblat antagningarna till polishögskolan och fler poliser kommer att komma inom ett halvår. Nu börjar vi märka effekterna av regeringens politik, svaradee Magdalena Andersson.

Vården het fråga

De växande vårdköerna är också något som Svantesson kritiserade regeringens agerande kring.

– Det behövs mer sjukvårdspersonal och fler vårdplatser. Jag ser stora behov framöver och det kommer aldrig att kunna lösas med stora skattesänkningar, sade Andersson.

– Köerna har vuxit och trots en högkonjuktur så har man inte lyckats ta tag i problemen. Man har inte lyckats med det viktigaste – välfärdsuppdraget, sade Svantesson.

Skiljelinjen

Den stora frågan handlar återigen om skatten – höja eller sänka?

– Vi vill att det ska vara lönsamt att jobba och då behöver också skatterna sänkas. Man behöver inte ställa välfärd mot skattesänkningar om man säger nej till de ganska tokiga och orimliga prioriteringarna som den här regeringen gjort, sade Svantesson.

– Det går inte att trygga välfärden och fylla personalkategorierna med Moderaternas omfattande skattesänkningar, som mest kommer att gå till de som tjänar mest, sade Andersson.

Se hela debatten i klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer