Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: TT

Svår och krokig väg väntar nye M-ledaren

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderaternas högergir skapar optimism och framtidstro i de egna leden. Historien visar dock att det inte behöver vara en valvinnare. Den nya partiledaren Ulf Kristersson har en svår och krokig väg framför sig om han ska lyckas lotsa partiet och alliansen till valseger nästa år.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Moderaternas partistämma i Örebro är nu avslutad. Med besluten har partiet lagt grunden för den politik som ska bedrivas i valrörelsen 2018.

En sammanfattande slutsats är att partiet nu gör en högersväng, med vissa inslag av modernitet och socialt engagemang. Det handlar om en tydligare ideologisk profil, kryddad med ökat miljöengagemang och tal om social rörlighet. Partiet vill både locka tillbaka de väljare som flytt till Sverigedemokraterna, men också försöka nå urbana väljargrupper.

Skärpning av migrationspolitiken

Moderaternas högersväng har diskuterats flitigt i medierna de senaste dagarna. Skärpningarna av migrations- och integrationspolitiken är betydande och kan göra flyktingfrågan till en viktig valfråga nästa år. Samtidigt skärper Moderaterna kriminalpolitiken, både med hårdare straff och mer resurser till polisen.

Samtidigt lyfts gamla moderata profilfrågor fram på ett nytt sätt. Det handlar om krav på omfattande skattesänkningar, sänkta bidrag och en mer företagarvänlig politik. Som lök på laxen lovar partiet fördubblade anslag till försvaret under en tioårsperiod. Retoriken idag är alltså en helt annan än under alliansregeringens dagar då både försvaret och näringslivet pekades ut som särintressen.

Moderata aktivister känner igen sig i budskapet och jublar över den kurs partiet nu slår in på. Minst lika mycket betyder partiledarbytet. Under Anna Kinberg Batras dagar tvivlade många moderater på partiets möjligheter att vända opinionen. Med Ulf Kristersson har denna pessimism vänts i optimism. Som den skicklige talare och debattör han är har han ingjutit nytt hopp i partiet.

Miljö och social rörlighet betonas

Men Moderaternas kursändring handlar inte bara en om en högergir. Många moderata ombud på partistämman hickade nog till när den nye partieldaren betonade vikten av att partiet engagerar sig mer i miljö- och klimatfrågan. Ulf Kristerssons intresse för sociala frågor påverkar honom också. I sitt stämmotal uppehöll han sig länge kring det han kallar social rörlighet, det som socialdemokrater brukar tala om som klassresan.

För de politiska motståndarna är Moderaternas kursändring både ett hot och en möjlighet. Om vi börjar med hotet indikerar opinionsmätningarna redan att partiet kan vara på väg uppåt i opinionen. Hur uthållig denna ökning blir återstår dock att se. Men ökat fokus på flyktingpolitik och rättsfrågor, i kombination med en traditionell moderat ekonomisk politik, har partiet dock goda förutsättningar att locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. Inte minst om de interna skandalerna i SD rullar vidare in i valrörelsen.

S vill ha höger-vänstkonflikt

Samtidigt välkomnar Socialdemokraterna en mer traditionell politik från Moderaterna. Socialdemokraterna vill ha en tydlig höger-vänsterkonflikt i valrörelsen. Och det får de nu. Moderata skattesänkningar, sänkta bidrag och förslag om att ändra arbetsrätten mobiliserar både Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen.

Och Moderaternas tal om genomgripande förändringar av arbetsrätt, skatte- och bidragssystem kan slå tillbaka. Valrörelser där Moderaterna anklagas för systemskiften har historiskt inte visat sig bli särskilt lyckosamma.

Frågan är också hur långt högerut Moderaterna kan gå, med tanke på den nye partiledarens hyllningar av allianssamarbetet. För att få ihop alliansen inför valet krävs en betydande kompromissvilja och då måste Ulf Kristersson sannolikt offra en hel del av de långtgående beslut som partistämman just klubbat.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.