Svar om cancerrisk på ny internetsida

Uppdaterad
Publicerad

Via en ny sida på internet går det att få ett rent vetenskapligt svar på hur stor risk just du löper att drabbas av cancer rent statistiskt.

I en befolkning kommer det alltid att finnas renlevnadsmänniskor som drabbas av cancer vid ung ålder likväl som storrökare som aldrig motionerar och är kärnfriska tills de blir 90.

Trots det kan forskarna rätt säkert säga vad som ökar respektive minskar risken för att drabbas. Det är forska- re vid Karolinska Institutet, KI, i Solna som har sammanställt riskprofilen.

Fakta och frågor

Webbportalen Påverka sin cancerrisk har tillkommit genom ekonomiskt stöd från Radiumhemmets forskningsfonder samt nära samarbete med amerikanska forskare vid Harvard School of Public Health. Där finns mängder av fakta om våra tolv största cancerformer och frågor för varje cancerform för den som vill se sin egen riskprofil.

Den som vill kan också få tips om hur han eller hon kan minska risken att drabbas.

Rätt att veta

-Människor som har bidragit till forskningen och betalat skatt hela livet har rätt att ta del av den information som vi har att erbjuda. Därför har vi gjort den här satsningen, säger Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid KI.

Adami och de andra forskarna vill att portalen ska vara en motkraft till alla mer eller mindre välunderbyggda cancerlarm som förmedlas

via medierna, skriver TT.

-Syftet är absolut inte att skrämnma någon utan att ge saklig information om cancer och cancerrisker, säger Adami.

Sju sätt att undvika cancer

* Rök inte.

* Bibehåll en hälsosam vikt.

* Var fysiskt aktiv minst 30 minuter varje dag.

* Ät hälsosamt.

* Drick mindre än en alkoholhaltig drink per dag.

* Skydda dig mot solen.

* Skydda dig och dina partners från sexuellt överförbara infektioner.

Om alla personer i en befolkning följde dessa råd skulle 25-50 procent av alla cancerfall kunna förhindras.

Källa: Karolinska institutet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.