Svårare att köpa kemiska ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Sprängningar har blivit en del av vardagen när kriminella nätverk har satt i system att använda sprängämnen vid hot och utpressningssituationer. Men för att försvåra för kriminella och terrorgrupper ska det nu bli svårare att köpa vissa legitima kemiska ämnen som kan användas till att göra bomber.

– Vi har sett terrordåd i Europa – Breivik i Norge, attentat i London och Bryssel – där den här typen av kemikalier har omvandlats till sprängämnen och då är det viktigt för oss att skärpa kontrollen av dem, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till SVT Nyheter.

Kemikalier som finns i mineralgödselprodukter

Lagstiftningen är en del av en striktare EU-förordning. De kemikalier som reglerna nu skärps för är svavelsyra och ammoniumnitrat som bland annat finns i mineralgödselprodukter.

– Vi har sett också i Sverige hur en del grupperingar har köpt, av oklara anledningar, kemikalier som de haft hos sig. Jag ser det som en risk att de skulle kunna användas till terrorhandlingar eller till andra kriminella uppgörelser, säger Mikael Damberg.

Utökade kontroller

EU-förordningen och lagändringen ska träda i kraft den 1 februari nästa år. De innebär också utökade kontroller för både legitima köpare och säljare.

– Sverige har en hyggligt strikt kontroll i dag nu får vi upp nivån ett steg till. Men ännu viktigare är kanske att vi får upp lägstanivån i Europa. För i dag kan det vara så att en terrorgrupp handlar kemikalierna i ett annat land. På det här sättet får vi upp den gemensamma lägstanivån, säger Damberg.

Moderaterna skeptiska

Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson, tror inte att ett enskilt förslag kommer inte stoppa de kriminella nätverken från att spränga bostadshus och utsätta människor för fara.

– Vi har tidigare föreslagit en rad åtgärder, som exempelvis DNA-märkning av sprängmedel, skärpta straff för att gå runt med sprängmedel och tätare samarbete mellan myndigheter för att kunna ta ett helhetsgrepp kring sprängdåden. Det är förslag som skulle kunna göra skillnad i praktiken, men som regeringen nu verkar ha slängt i papperskorgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.