Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så går det till när EU fattar ett beslut – statsvetaren förklarar Foto: Daniel Ivarsson

Hur går det till när EU bestämmer något? Statsvetaren förklarar – med hjälp av en glödlampa

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du att EU verkar stort och svårt att få grepp om? Enligt Karin Leijon, statsvetare, är det inte så konstigt att du känner så. Vi tog hjälp av en förbjuden glödlampa för att försöka förstå när man egentligen kan säga att ”EU har bestämt” något.

– Jag kan förstå om EU uppfattas som rörigt, säger Karin Leijon och fortsätter:

– Det är väldigt många som är med och fattar beslut inom EU. Det är medlemsstaterna, intresseorganisationer och vi medborgare.

Men hur går det då egentligen till när EU bestämmer något? I videon ovan förklarar Karin Leijon – och till sin hjälp tar hon beslutet att fasa ut glödlampan.

Så försvann glödlampan

Visa

Av den energi en glödlampa använder ger bara fem procent ljus – resten blir värme. Därför beslutade EU-länderna sig för att stegvis fasa ut glödlampor till förmån för energieffektivare lampor. 2009 förbjöds alla matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor och sedan successivt fram till 2012, även svagare lampor. Men enligt beslutet får de glödlampor som finns i butik eller i det hem, säljas och användas.

Källa: Energimyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet