Foto: SVT

Svårt att slippa telefonförsäljare

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att fler skippar den fasta telefonen så blir det också allt mer lockande för telefonförsäljare att kontakta konsumenter via mobilen. Nu pratar branschen om att införa ett NIX-register för mobiler, trots att det redan i dag är olagligt med säljsamtal till mobilen.

Varje år rings det mer än 30 miljoner säljsamtal i Sverige. Detta trots att hälften av svenskarna har spärrat betalsamtal genom en anmälan till Nix-registret. Till mobiler är det olagligt att ringa säljsamtal över huvud taget.

Men det finns sätt att kringgå Nix-registret. Är du redan kund hos ett företag så har de rätt att ringa säljsamtal till dig. Och andra företag i samma koncern kan också få rätt att ringa upp dig. Det gäller både på fast telefon och mobiltelefon.

Konsumentverket vill ha skärpt lag

Allt fler anmäler oönskade säljsamtal till Konsumentverket och till Etiska Nämnden. Att konsumenter blir uppringda av telefonförsäljare på mobilen kan hänga ihop med att man uppgett sitt mobilnummer i till exempel tävlingar på nätet. Och Konsumentverket anser nu att lagen måste skärpas för att komma åt oseriösa telefonförsäljare.

Tina Wahlroth är chef på Kontakta, telemarketingföretagens branschorganisation. Hon tycker, kanske inte särsklit förvånande, att telefonförsäljning i grunden är bra.

– Däremot tycker jag att det är tragiskt att det finns så många oseriösa aktörer som faktiskt förstör för dem som är seriösa.

Vissa struntar i NIX-spärren

Men hur kan man bli nerringd av säljare när man faktiskt har anmält sig till NIX-registret?

– Bekymret är att de bolag som inte respekterar registret, de trycks inte åt ordentligt. Man måste ju faktiskt gå på de människorna som sitter i bolagstopparna för de här bolagen, säger Tina Wahlroth.  

Men hon tycker inte att det är Kontakta som ska städa upp bland de oseriösa aktörerna:  

– Det anser jag faktiskt att konsumentverket ska göra. Det är de som ska skydda konsumenterna.

NIX även för mobiler?

Allt fler svenskar är i dag utan fast telefon, utan ringer bara med mobilen. Och trots att säljsamtal till mobil inte är tillåtna så blir de allt vanligare.

– Återigen så handlar det om bolag som inte bryr sig om de regelverk som finns. Det vi försöker göra är att införa ett NIX-register även för mobiltelefon. för att åtminstone ha det regelverket att förhålla oss till, säger Tina Wahlroth från Kontakta. 

Fakta

Så anmäler du dig till NIX-registret

Det enklaste sättet att NIX-anmäla din fasta telefon är attringa det automatiska spärrnumret på 020 – 27 70 00 och följa instruktionerna.Du kan också göra det skriftligt genom att skriva till NIX, adressen finns pånix webbplats: spärra privata telefonnummer

Om du vill anmäla oseriösa telefonförsäljare

Börja med att meddela företaget att du förbjuder dem attringa dig. Detta görs lämpligen skriftligt.  

Om företaget håller på med vilseledande och aggressivmarknadsföring, tillämpar oskäliga villkor eller uppger felaktiga prisuppgifterså är det ett fall för Konsumentverket och KO. Anmäl till Konsumentverket

Om företaget brutit mot branschens egna etiska regler, tillexempel ringt upp en NIX:ad telefon, så ska du vända dig till Etiska nämndenför direktmarknadsföring, eller DM-nämnden som den kallas. Anmäl till DM-nämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.