Svårt att snuva vårallergin

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var femte svensk är pollenallergiker och har svårt att njuta av knoppande björkar, växande gräs och blomning i dikeskanter.

-De som har det värst drabbas från tidig vår till sen höst då olika växtligheter blommar vid olika tidpunkter, säger överläkaren Carl Eriksson vid Lung-allergi-kliniken på Karolinska Universitets-sjukhuset.

Allergi är en immunologisk överkänslighets reaktion då kroppen bildar antikroppar mot ett ”vanligt” ämne, som människan inte borde reagera på.

Symtom på pollenallergi är nysningar och nästäppa. Ögon som rinner, svider och kliar. Även astmatiska besvär, trötthet och huvudvärk.

Egen medicinering

-Ofta kan patienter medicinera sig själva med receptfria läkemedel från Apoteket. Det är precis samma preparat som vi läkare skriver ut. Men har man större besvär ska man söka upp sin husläkare så att man kan göra en riktig allergiutredning, säger Carl Eriksson.

Patienter med svår pollenallergi kan få en långsiktig behandling som kallas hyposensibilisering och är en sprutvaccinering mot allergi. Allergenet sprutas in i kroppen i svaga doser under lång tid och på så sätt ökar patienten motståndskraften mot det som väcker en allergisk reaktion.

Handikappande

-Ungefär 70 till 80 procent av patienterna med svår allergi blir märkbart förbättrade, om än inte helt besvärsfria. Det kan betyda mycket för livskvaliteten, säger Carl Eriksson.

Att allergier är så vanligt att det närmast är att betrakta som en folksjukdom gör inte lidandet desto mindre för de som dras med eländet

-Pollenallergi kan vara direkt handikappande. Många har svårt att sköta skolarbetet eller sitt jobb och kan inte vara utomhus under en lång period, säger Carl Eriksson.

Blir bättre med åren

Att allergin sprider en allmän trötthet i kroppen och ofta leder till koncentrationssvårigheter är besvär som ofta unga människor tar upp som ett stort bekymmer när de besöker sjukvården.

-Svåra pollenallergier är vanligare bland ungdomar i 20-årsåldern än vad det är bland 50-åringar. En tröst är att problemen har en tendens att avta med åren, säger Carl Eriksson.

Inger Haupt

inger.haupt@svt.se

Bästa egenvården vid pollenallergi

• Följ pollenraporterna.

• Stanna inomhus de värsta pollendagarna.

• Sov inte med öppet fönster.

• Häng inte tvätten på tork utomhus.

• Skölj håret innan du lägger dig.

• Undvik att sitta i gräs om du är

gräsallergiker.

• Gosa inte med pälsadjur som varit utomhus.

• Om du använder kontaktlinser bör du vara

försiktig under pollensäsongen.

• Veva upp rutor och stäng av luft-

konditioneringen när du åker bil.

• Vid andnöd ska du ringa 112 eller omedel- bart uppsöka akutmottagning på sjukhus.

Vårdguiden, Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.