Foto: Scanpix

Svårt ta reda på köttbullens ursprung

Uppdaterad
Publicerad

Importen av utländskt kött har fördubblats till Sverige sedan 2002. Men märkningen av kött kan vara otydlig.

Kalops, lasagne, oxjärpar och köttbullar. I frysdisken på en stor matbutik i centrala Stockholm ligger det massor av portionsförpackningar och färdigmat. På alla förpackningar kan man få information om näringsinnehåll och hur maten ska värmas upp, men nästan ingenstans står det var köttet kommer ifrån.

Det har fått konsumenten Anja Nordenfelt att välja annan mat än färdigmat. Hon och hennes man vill veta var köttet som de äter kommer ifrån.

-Här har vi det som startade det hela för mig, berättar Anja Nordenfelt och håller upp en förpackning med Farfars köttbullar från Dafgård.  

-Jag började titta på förpackningen, och tänkte ”gud, de här farfars köttbullar, va de är goda”. 87 procents kötthalt, fantastiskt.

Hon blev nyfiken på var köttet kom ifrån men kunde inte hitta någon uppgift om det på förpackningen. Då gick hon in på Dafgårds hemsida, men kunde inte hitta någon information där heller.

-Så då var jag tvungen att mejla till dem. Och jag fick veta att det kan variera, säger Anja Nordenfelt.

Fem olika länder

SVT ringer Dafgårds konsumentkontakt för att fråga vad köttet i Farfars köttbullar har för ursprung.

”Tyskland, Danmark, Sverige och Irland köper vi kött ifrån. Det kan vara Ungern också. Det är lite olika, man gör ju upphandlingar hela tiden”, blir svaret från familjeföretaget i Västra Götaland.

Det här är inget unikt för just Dafgård. Felix, Findus och andra matproducenter köper också kött från många olika länder.

Importen av utländskt kött till Sverige har fördubblats sedan 2002. Enligt direktiv från EU är det bara obehandlat nötkött och köttfärs som måste ursprungsmärkas. När det gäller kött som beretts är ursprungsmärkningen frivillig. Det gäller alltså allt från färdigstekta köttbullar och portionsförpackningar till köttstycken som säljs färdigmarinerade.

”Dyrt och krångligt”

Enligt branschen själv skulle det bli för dyrt och krångligt om de skulle ursprungsmärka allt kött.

-Det kan vara svårigheter med att hålla etiketter som täcker alla ursprungsländer. Man kanske byter råvara på grund av tillgång, pris eller kvalitet, säger Åke Rutegård, vd för Kött- och charkföretagen.

Trots att en allt större del av köttet vi äter är utländskt, är det få som känner till under vilka omständigheter utländska köttdjur lever och slaktas.

Enligt Lantbrukarnas riksorganisation, LRF, som företräder den svenska köttindustrin, är det bättre för både miljön, klimatet och den egna hälsan att äta svenskt kött.

-Svenska djur har överlag större utrymme än djur i andra länder. Vi använder bara antibiotika i botande syfte, inte i förebyggande. Sverige är också det enda land som har en beteslagstiftning, att djuren har rätt att gå på bete, säger LRF:s ordförande Helena Jonsson. 

Dyrare för konsumenten

Enligt landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) utreds frågan om ursprungsmärkning av kött inom EU. Han menar att en obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött skulle ha både för- och nackdelar.

-Det man skulle vinna är ju att du och jag som konsumenter fick en absolut upplysning kring varifrån en produkt kommer. Men det skulle ju också innebära en ökad kostnad. Det måste ju kontrolleras att det är sanning, om vi lagstiftar om saker och ting. Därmed skulle produkten bli dyrare för dig och mig som konsument, säger Eskil Erlandsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.