Melissa Hudson blir avvisad från en restaurang – vardag för sveriges ledarhundsförare Foto: SVT

Här portas blinda Melissa

Publicerad

Den som är blind är ofta helt beroende av sin ledarhund. Men i Sverige kan den som har en restaurang eller en butik välja att porta hunden. Medan regeringen diskuterar en eventuell lagändring får synskadade leva i ständig osäkerhet.

Melissa Hudson flyttade nyligen hit från Kalifornien när hennes man fick jobb i Stockholm. Det var inget lätt beslut som blind att byta kontinent, men ledarhunden Zorro gav henne modet.

– Min trygghet vilar på Zorros fyra tassar. Han gjorde min blindhet uthärdlig. Det känns som jag flyger med honom. Han öppnade världen för mig och gör att jag känner mig trygg.

Svårare i Sverige än i USA

Men flytten till ett land som hon trodde var progressivt och tolerant blev en chock. Till skillnad från delar av USA och flera andra länder, så är det i Sverige tillåtet att avvisa ledarhundar. Gång på gång fick Melissa höra att hon inte var välkommen på restauranger och kaféer.

Under intervjun med Melissa så gjorde vi ett stickprov. Melissa och Zorro gick in på en lunchrestaurang och mycket riktigt blev de avvisade. Trots att hon förklarar att hon är blind och inte kan ta sig fram utan sin ledarhund.

– Det känns förödmjukande. Jag älskar mat och vill kunna vara delaktig i kulturen och samhället. Att då känna sig utanför, ovälkommen och isolerad är väldigt diskriminerande.

Information räcker inte

Sveriges ungefär 300 ledarhundsförare lever med den här ovissheten här varje dag. Att hela tiden göra en avvägning: Ska jag våga gå ut och luncha med kollegorna? Synskadades riksförbund kräver nu lagstiftning.

– Vi har informerat om det här i jättemånga år nu och det har ju hittills inte fungerat. Medan i andra länder finns väldigt positiva erfarenheter av hur en lagstiftning kan förändra situationen för ledarhundsförare, som till exempel i USA, Storbritannien eller för den delen Norge och Finland, säger Ulrika Norelius på synskadades riksförbund.

Inte en konflikt med allergikerna

Hon menar att det inte skulle drabba allergikerna. Det finns en överenskommelse mellan astma och allergi-förbundet och synskadades riksförbund om att visa ömsesidig hänsyn. Ulrika Norelius är själv ledarhundsförare och har blivit avvisad många gånger. Hon menar att problemet är de som varken är allergiker eller blinda som har åsikter.

– Oftast så är argumentet att det kan komma en allergiker, så därför släpper man inte in. Men det löser man från fall till fall. Jag har själv löst jättemånga situationer. Till exempel när man sitter på ett tåg, då kan det ju komma en allergiker. Då sätter jag mig i ena änden av vagnen och de i en annan del. Så det går att lösa.

Det finns ett lagförslag

Nu kan en lagändring vara på gång. Diskrimineringsfrågor ligger på Erik Ullenhags bord. I december förra året uppvaktade Sveriges ledarhundsförare honom i frågan och nu ligger det ett lagförslag hos regeringen.

– Jag och Folkpartiet tycker att vi behöver skärpa lagstiftningen när det gäller diskriminering på grund av bristande tillgänglighet. Det vill säga om jag är rullstolsburen eller har en ledarhund och behöver ta mig fram, så ska jag inte utestängas genom diskriminering, säger Erik Ullenhag (FP).

En sådan lagstiftning önskar sig också diskrimineringsombudsmannen. I nuläget har de svårt att driva frågor där människor anser sig diskriminerade för att de inte kunnat ta sig fram.

SVT: När får vi en skarpare lagstiftning?

– Det är en diskussion som pågår inom regeringen. Det finns ett lagförslag, men än så länge tycker partierna något olika, säger Ullenhag.

Melissa trött på att bli avvisad

Medan regeringen diskuterar, så håller sig Melissa mest inomhus. Hon orkar inte bli avvisad och behöva argumentera överallt.

– Jag vill inte bli isolerad. Så var det när jag blev blind, då var världen oerhört skrämmande. Men föreställ dig att du inte ser något och kommer till ett främmande land där du inte ens kan tyda skyltar för att veta var du befinner dig. Du vet inte vart du ska ta vägen, men trots det håller du huvudet högt. Och att då få höra att man inte är önskvärd. Att de inte vill ha en där, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.