Svårt för polisen att tvångsavvisa

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har svårt att genomföra tvångsavvisningar till vissa länder, rapporterar SR Ekot. Människor som utvisas med tvång tas helt enkelt inte emot i exempelvis Somalia och Eritrea, och även i Afghanistan, Iran och Irak är det svårt.

Länderna vill inte ta emot människor som kommer dit med tvång. I vissa länder finns det inte heller någon motpart för polisen att samarbeta med kring avvisningen.

– Om vi då utgår från det som är polisens uppgift, nämligen att utvisa med tvång, så är Somalia i princip omöjligt. Afghanistan, Iran och Irak är svårt,  säger Patrik Engström, som är chef för gränspolisen på polisens nationella operativa avdelning till Ekot.

Frustrerande läge

Iran och Irak tar i praktiken inte emot medborgare som inte frivilligt återvänder. Somalia och Libyen har så svaga statsbildningar att det är svårt att hitta någon motpart att förhandla med.

Även Libyen, Marocko och Libanon är enligt Patrik Engström i praktiken svåra att genomföra tvångsutvisningar till.

Regeringen har gett polisen i uppdrag att genomföra fler tvångsavvisningar. Men de svårigheter med tvångsavvisningar som finns gör att läget är mycket frustrerande, förklarar Patrik Engström.

– De här ärendena blir liggande hos oss tills de preskriberas och det är naturligtvis olyckligt men i slutändan är det inte en polisiär uppgift att lösa.

Diplomatiska ansträngningar

Engström anser att det kräcsstörre diplomatiska ansträngningar gentemot de länder som inte tar emot medborgare som utvisas med tvång.

– Det krävs ju politiska eller diplomatiska initiativ att Sverige som land måste förhandla med de här länderna och få till stånd överenskommelser om att de ska ta emot sina medborgare, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.