Sven Otto Littorin startar asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin in i flyktingbranschen. Med sitt nystartade bolag Serio Care ska han konkurrera med Bert Karlssons asylboendejätte Jokarjo.

De asylsökande ska bo i modulbostäder som hyrs in av Västeråsföretaget Expandia, skriver Dagens Industri.

Littorin är kritisk till hur asylboenden drivs i dag.

– Många av de här bolagen köper en gammal nedlagd kursgård och det finns rätt många som gör goda förtjänster. Vi blir förvånade hur man skär guld med täljkniv, säger han till tidningen.

Jagar bygglov

På Serio Cares boenden ska de asylsökande redan från dag ett erbjudas undervisning i svenska av Hermods, som är en del av Academedia.

Bolaget startades för tre månader sedan och jagar nu tillfälliga bygglov hos kommuner runt om i landet. Diskussioner om ett samarbetsavtal har inletts med ett 15-tal kommuner, och Littorin uppger att man befinner sig i slutförhandlingar med Vara kommun.

Alvendal blir ordförande

Vd för bolaget blir affärsanalytikern Christian Hallqvist. Ordförande blir en tidigare moderat kollega, före detta stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet i Stockholm, Kristina Alvendal.

Sven Otto Littorin var arbetsmarknadsminister 2006-2010, då han hastigt avgick under Almedalsveckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.