• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Hjälparbetaren Julia Fridén och frilansfilmaren Josefin Hasselberg kort efter gripandet i Västsahara. Foto: Privat

Svensk biståndsarbetare gripen i Västsahara

Uppdaterad
Publicerad

En svensk biståndsarbetare greps under ett besök hos en människorättsaktivist i Västsahara i morse. Hon togs av civilklädda män som utgav sig för att vara poliser. – Det var fruktansvärt obehagligt, säger Julia Finér, ordförande för Emmaus Stockholm, på telefon till SVT Nyheter.

Julia Finér är tillsammans med frilansfilmaren Josefin Hasselberg i Västsahara för att träffa människorättsaktivister i landet. Hon åkte i natt till al-Ayun för att möta Brahim Dahane som är grundare av en människorättsorganisation och som har fått det svenska Per Anger-priset för insatser för mänskliga rättigheter i Västsahara.

När de hade träffat Dahane skulle de äta frukost på ett kafé, men situationen blev snabbt hotfull.

– Två mycket aggressiva män i joggingkläder dyker upp och uppger att de är poliser. De säger att vi inte har rätt att vara där.

– Männen tog våra pass och mobiler.

Inte önskvärda

Efterhand dyker fler män upp och Julia Finér och Josefin Hasselberg förs bort till en gränskontroll där deras väskor söks igenom.

– Det kändes fruktansvärt obehagligt. De var så aggressiva och sade att vi inte var önskvärda där.

De två svenskarna sattes senare i en taxi för transport till Agadir i Marocko.

Orolig för sin vän

Julia Finér vet inte vad som händer nu.

– Vi är här för att besöka Västsahara, inte Marocko, säger hon, men hon vet inte om de vågar försöka att ta sig in i Västsahara igen.

Framförallt är hon mycket orolig för vad som ska hända med Brahim Dahane. Han har redan suttit långa perioder i fängelse och har blivit torterad.

– Risken är att han blir mer trakasserad. Jag är jätteorolig för vad som ska hända honom, säger Julia Finér från taxin på väg till Agadir.

Fakta – Västsahara

Västsahara är en gammal spansk koloni  i Saharaöknen som gränsar till Marocko. Västsahara ockuperas sedan 1975 till stora delar av Marocko, men inget land erkänner Marockos rätt till Västsahara.

Den västsahariska staten SADR utropades 1976 när de sista spanska trupperna lämnade området. 84 stater har erkänt Västsahara, dock inget EU-land. Marocko motsätter sig sedan 2004 helt ett självständigt Västsahara.

I landet finns sedan 1973 självständighetsrörelsen Polisario som inledningsvis bekämpade den spanska kolonialismen. Polisario vänder sig nu mot Marockos förslag om begränsat självstyre.

En fredsbevarande FN-styrkan finns på plats i landet.

Västsahara är rikt på naturtillgångar, bland annat mineraler och fosfatfyndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.