Företaget har tidigare befunnit sig i blåsväder i samband med avslöjandet att nästan 2 000 ton ”svart massa” grävts ner i Örebro-, Kumla- och Eskilstuna kommun. Foto: Lovisa Blomberg/SVT

Svensk giftmassa från batterier sändes till Polen – olagligt

Uppdaterad
Publicerad

Ett finländskt företag har under flera år olagligt exporterat giftigt batteriavfall från Sverige till Polen och Bulgarien, rapporterar Sveriges Radio. Det handlar om den ”svarta massa” som finns i batterier, och som ska återvinnas.

Massan är farlig för människor och djur då den består av tungmetaller som zink och mangan. Företaget har tillstånd att skicka ”svart massa” till Finland och Norge men inte till Polen och Bulgarien, enligt SR:s Kaliber och P4 Örebro.

– Det handlar om illegala avfallstransporter, säger Ulrika Hagelin, handläggare på Naturvårdsverket, till radion.

Använts som byggmaterial

I Polen har 30 procent av den “svarta massan” återvunnits. Resten har använts till bland annat att bygga vägar i landet.

Företaget har tidigare befunnit sig i blåsväder i samband med avslöjandet att nästan 2 000 ton ”svart massa” grävts ner i Örebro-, Kumla- och Eskilstuna kommun.  Fyra ansvariga dömdes till fängelse för grovt miljöbrott, bland annat en chef på det aktuella bolaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batteriskandalen

Mer i ämnet