Svensk mest produktiv på Wikipedia. Foto: TT

Svensk har skrivit mest på Wiki

Uppdaterad
Publicerad

På en dag kan 53-årige Sverker Johansson i Falun producera upp till 10.000 artiklar på Wikipedia.

2,7 miljoner artiklar på Wikipedia är skapade av Sverker Johansson. Det är 8,5 procent av det totala antalet artiklar på det digitala uppslagsverket vilket gör svensken unik, skriver bland annat Wall Street Journal.

– Jag känner mig stolt över att ha bidragit så mycket till att vår samlade kunskap verkligen finns tillgänglig för alla, säger Sverker Johansson till TT.

”En del tycker att det är fusk”

Framför allt producerar han artiklar om växter och djur. Det gör han med hjälp av en så kallad bot, ett program som söker igenom databaser och sammanställer informationen.

– En del tycker att det är fusk. Men min syn är att alla använder olika redskap för att skriva och jag använder lite vassare redskap än de flesta.

Metoden ser han också som ett sätt att demokratisera Wikipedia. Nu planerar han att låta boten ta sig an Kungliga bibliotekets katalog över författare, för att råda bot på problemet med att kvinnliga författare inte täcks lika bra som manliga.

– Boten genererar ju artiklar oavsett kön. Annars skrivs de framför allt av unga, vita, manliga nördar och reflekterar manliga intressen.

 * Wikipedia ägs av en stiftelse och verksamheten finansieras av donationer.

 * Grundtanken är att det är användarna som skapar innehållet. Den som har kunskaper på ett område kan skriva artiklar i Wikipedia. Artiklarna kan sedan redigeras av andra användare.

 * Wikipedia är tillgängligt på 287 språk. Den engelskspråkiga versionen innehåller 4,5 miljoner artiklar. Den svenska innehåller 1,7 miljoner artiklar.

Källa: Wikipedia (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.