De skadade skidåkarna fördes till sjukhus med helikopter, uppger norsk polis. Senare meddelade polisen att en av dem omkommit. Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen/NRK

Svensk kvar på sjukhus efter lavinen i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske man som omkom i en lavinolycka i Norge är i 30-årsåldern och från Västra Götaland. En annan svensk man vårdas fortfarande för allvarliga skador på sjukhus men prognosen beskrivs som god.

Lavinen gick runt klockan 13 på fredags i Rauma kommun i Romsdal på Norges västkust. Tre svenska skidåkare – samtliga män i 30-årsåldern – drogs med.

Norsk polis meddelar på lördagen att den omkomne är hemmahörande i Västsverige.

– Anhöriga har underrättats, säger Tor-Andre Gram Franck, befäl vid polisen i Møre och Romsdal.

När det gäller de övriga två svenskarna i sällskapet vårdas den ene ännu på sjukhus.

– Han är allvarligt men inte kritiskt skadad. Prognosen verkar god, säger Tor-Andre Gram Franck och tillägger om den tredje svensken som är lindrigt skadad:

– Han går för egen maskin.

Det blåste kraftigt på fjället i samband med räddningsinsatsen. Den utsända helikoptern kunde inte flyga ända fram och fjällräddare fick ta sig till platsen på skidor.

Vad som orsakade lavinen är oklart, enligt Tor-Andre Gram Franck.

– Det är svårt att veta exakt. De har varit i terrängen och då kan det utlösas snöskred, och det har varit fallet här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.