Den anhållne militären ska ha haft en lång karriär inom Försvarsmakten. Foto: Johan Nilsson/TT

Svensk tidigare toppmilitär gripen av Säpo

Uppdaterad
Publicerad

Två personer greps av Säkerhetspolisen under en stor insats i Stockholmsområdet på tisdagen. Det handlar om en svensk tidigare militär med hög rang och dennes partner, som nu misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Det är allvarligt. Det handlar om brott mot Sveriges säkerhet, säger Adam Samara vid Säpo.

Den anhållne mannen förnekar brott och kallar anklagelserna ”fullständigt ogrundade”, uppger hans försvarsadvokat.

Flera husrannsakningar gjordes i samband med gripandet den 17 oktober. Två misstänkta personer greps och sitter nu anhållna med restriktioner, enligt Expressen som var först med att rapportera om händelsen.

En av dem är en militär, med en lång karriär inom Försvarsmakten. Han har även verkat utomlands. Den andra är hans fru.

Adam Samara, presstalesperson på Säkerhetspolisen, vill inte uttala sig om personernas identiteter men säger till SVT Nyheter att insatsen är ett resultat av en utredning som har pågått under en längre tid.

Det här är en pågående förundersökning och därför har vi inte så mycket mer att säga i nuläget, säger han.

Beslagtagen teknik

Säpo konstaterar däremot att det är allvarlig brottslighet som de anhållna personerna misstänks för.

– Misstankarna gällande grov obehörig befattning med hemlig uppgift är mycket allvarliga. Det handlar om brott mot Sveriges säkerhet, säger Samara.

I samband med husrannsakan gjordes flera beslag, bland annat av teknisk utrustning. Enligt Expressens uppgifter handlar det om mobiler och datorer.

Mannen förnekar brott

Enligt den anhållne mannens försvarsadvokat Thomas Olsson förnekar han brott.

– Han tillbakavisar de här anklagelserna som fullständigt ogrundade. Han är övertygad om att det också kommer att klargöras inom kort. Han menar att utredningen kommer att visa att det finns inget stöd för anklagelserna, säger han till SVT Nyheter.

Brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift är enligt brottsbalken ett brott mot rikets säkerhet. Senast klockan 12 på fredag måste de misstänkta begäras häktade, annars försätts de på fri fot.

Fakta: Brott mot rikets säkerhet

Brotten spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

Om avsikt att hjälpa främmande makt saknas är brottet obehörig befattning med hemlig uppgift.

Straffskalan för obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Spioneri är enligt lagen att med avsikt komma över, föra vidare eller röja hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – för främmande makt.

Straffet för spioneri av normalgraden är högst sex års fängelse, medan grovt spioneri ger fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.

Källa: Paragraf 5–9, kapitel 9 i brottsbalken, Svensk författningssamling.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.