Svensk sjukvård sämst i Norden

Uppdaterad
Publicerad

Svensk sjukvård tappar fem placeringar sedan förra året i ett europeiskt hälsoindex och med en 11:e plats av 35 undersökta europeiska länder, har Sverige sämst sjukvård i Norden.

Bäst sjukvård i Europa har Nederländerna följt av Schweiz och Island, enligt hälsoindexet. Övriga nordiska länderna hamnar bland topp tio på listan.

Euro Health Consumer Index, har bland annat sammanställt  patientinformation, behandlingsresultat och tillgång till läkemedel. När det gäller väntetider är det bara jumbon Serbien och Lettland, som har lika långa väntetider som Sverige.

Sverige får även bottenbetyg för väntetider till husläkaren, det får ta högst sju dagar att få träffa sin husläkare. Endast Portugal är sämre, där får det ta högst 15 dagar.

Enligt rapporten har svenska patienter den mest negativa bilden av tillgängligheten inom vården av alla nationer i Europa. Hårdnande konkurrens är ytterligare en faktor till Sveriges försämrade placering för 2013

Sverige är också tillsammans med Malta och Bulgarien det enda landet i Europa som inte har infört en patienträttighetsbaserad sjukvårdslagstiftning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer