Foto: Grafik: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenska folket: Låt staten ta över skolan

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett kraftigt stöd bland väljarna för att låta staten ta över ansvaret för skolan från kommunerna. Det här visar en opinionsundersökning som TNS Sifo genomfört på uppdrag av SVT Nyheter.

Skolan är ett hett debattämne nuförtiden. I Aktuellt gick det tidigare i veckan hett till när vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt ooch folkpartiledaren Jan Björklund diskuterade ämnet. Men på en punkt är  dessa partiledare överens: de vill förstatliga skolan. Här har de riksdagen emot sig, men folket med sig.

I veckan som gick frågade TNS Sifo 1.000 väljare om man tycker det är en bra idé att låta staten ta över skolan från kommunerna. En bra idé, säger 46 procent. En dålig idé säger 22 procent.

Detta resultat bekräftar en bild man har sett på SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

– Det man noterar är ju att det inom alla partier finns en klar övervikt för att förstatliga jämfört med de väljare som vill behålla kommunaliseringen”, säger statsvetaren Lennart Nilsson, vid SOM-institutet, till SVT Nyheter.

Stöd inom båda blocken

På SOM-institutet gör man varje år landets mest omfattande väljarundersökning, och här är man förvånad över att just denna fråga knappt har uppmärksammats.

I TNS Sifo:s undersökning kan man också se att stödet för ett förstatligande av skolan är ungefär lika stort inom båda blocken. Möjligen är man extra positiv till detta inom det rödgröna blocket.

Bland annat från lärarhåll har man hävdat att ett förstatligande av skolan skulle kunna innebära ett lyft för lärarnas status och för hela skolan.

I dag är det bara Folkpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som är inne på denna linje. Men att väljarna gärna ser en förändring i den riktningen har sin naturliga förklaring, enligt Lennart Nilsson.

– Ja, det är resultatet av utvecklingen i den svenska skolan, med sjunkande resultat och ökad ojämlikhet, konstaterar Lennart Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer