Foto: Scanpix

Svenska folket: Nej till skattesänkningar

Uppdaterad
Publicerad
Bara 14 procent av svenskarna ser sänkt skatt som viktig. 82 procent vill hellre ha satsningar på välfärden.

Undersökningen är gjord av opinionsinstitutet Sifo. Den visar också att män är mer förtjusta i skattesänkningar än kvinnor. Bara åtta procent av kvinnorna föredrar skattesänkningar framför välfärdssatsningar. Motsvarande siffra bland männen är 19 procent.

I synen på de här frågorna är det ingen större skillnad mellan LO-medlemmar och tjänstemän. Däremot är skillnaden stor mellan de politiska partierna och de politiska blocken.

Bland vänsterväljarna finns inga som stöder kravet på ytterligare skattesänkningar och nästan lika få är det bland miljöpartiväljare och socialdemokratiska väljare.

Mest intresserade av skattesänkningar är väljare som sympatiserar med kristdemokraterna, 41 procent av dem gillar tanken på att satsa på skattehöjningar och bara 44 som vill ha välfärdssatsningar.

Så gjordes undersökningen

Visa

1.272 personer har svarat på följande fråga från Sifo:

Vilken av följande politiska prioriteringar tycker du det är viktigast att satsa på:

1. Att sänka skatten?

2. Att satsa på vård, skola, omsorg?

3. Vet ej. 

Frågan ställdes 24-27 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer