Statsminister Stefan Löfven vid en pressträff i Rosenbad efter terrordådet i Stockholm. Foto: TT / Fredrik PerssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenska folket nöjt med Löfven efter terrordådet

Publicerad

Över 60 procent tycker att Stefan Löfven (S) hanterade fredagens terrorattentatet på ett bra sätt och förtroendet för regeringen har fått ett uppsving, det visar en ny opinionsundersökning som SVT låtit göra.

Många svenskar gillar hur statsministern hanterade fredagens terrordåd på Drottninggatan i Stockholm. I en opinionsundersökning som gjordes av Novus på uppdrag av SVT svarar 62 procent att de är nöjda med Stefan Lövfens insats.

LÄS MER: Stefan Löfven: ”Sverige står samlat”

Låga förtroendesiffror

Stefan Löfvens förtroendesiffror låg 2016 på 26 procent, enligt undersökningen har de nu ökat och 37 procent uppger att de har förtroende för statsministern. En ökning, men siffrorna når ändå inte upp till hans toppnotering vilket var när han tillträdde 2014.

– Det stärker regeringen att det var många samhällsinstanser som funkade på ett bra sätt efter terrorattentatet. Men det här är fortfarande låga siffror för en statsminister, säger Torbjörn Sjöström på Novus som genomförde opinionsundersökningen.

LÄS MER: Statsminister Stefan Löfven: ”Sverige har blivit attackerat”

Regeringen ökat förtroende

26 procent av de som svarade säger deras ökade förtroende för statsministern är direkt kopplat till hanteringen av terrordådet.

Även när det gäller regeringen som helhet har förtroendet ökat. 37 procent svarar i opinionsundersökningen att de har förtroende för regeringen, jämfört med 22 procent i december 2016.

SE MER: Stefan Löfvens tal vid stadshuset efter nationell tyst minut

Om undersökningen

Visa

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av SVT.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1027 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 10 april 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet