Navid och Anneli med dottern Cleo Foto: privat

Navid och Anneli fick barn med surrogatmamma – kunde inte få hem dottern Cleo, 6 veckor

Uppdaterad
Publicerad
Navid och Anneli Diehls dotter Cleo föddes av en surrogatmamma i Ukraina. Men när den nya familjen skulle resa tillbaka till Sverige stötte de på patrull i form av Skatteverket. De menade att den nya familjemedlemmen inte kunde få ett eget tillfälligt personnummer.
– Jag tycker att det är oacceptabelt, säger Navid Diehl till SVT Nyheter.

Många svenska par åker utomlands för att förverkliga drömmen om ett barn, då surrogatmödraskap inte är tillåtet inom den svenska sjukvården.

Navid Diehl och Anneli Diehl från Sverige åkte till Ukraina och Kiev tidigare i vår. I mitten på mars fick de dottern Cleo, nu sex veckor gammal.

I förra veckan tog de sig till svenska ambassaden i Kiev i hopp om att ordna ett pass, så att familjen skulle kunna resa hem till Sverige. Det visade sig vara svårare än väntat.

Fick inget personnummer

Enligt föräldrarna menade Skatteverket att de inte kunde skicka något tillfälligt personnummer för dottern. Därför kunde hon inte heller få något pass.

– Först sa de att surrogatmammans make skulle kunna räknas som pappa. Sen har man sagt till vår advokat att man inte vill ge ut ett samordningsnummer förrän domen som slår fast faderskapet inte längre går att överklaga, säger Navid Diehl och Anneli Diehl.

Både en dom i Nacka tingsrätt och en DNA-analys från Rättsmedicinalverket slår fast att Navid Diehl är Cleos genetiska pappa.

Foto: privat

”Gäller omedelbart”

I domen, som är från 18 april, står det att ”domen gäller omedelbart utan hinder av att den inte har vunnit laga kraft”.

– Vi har våra väskor delvis packade och vår lägenhet har vi kvar till sista april, säger Navid Diehl.

Den juristbyrå som företräder paret berättar för SVT Nyheter att det finns fler svenska par i utlandet som är i samma sits. Anledningen till situationen sägs vara nya lagar som trädde i kraft i Sverige vid nyår.

Enligt byrån har Skatteverket tolkat det hela som att det inte är helt utrett att maken till surrogatmamman inte är pappa.

Nytt besked: Får personnummer

Efter att flera medier sökt Skatteverket under torsdagen tycks myndigheten ha ändrat uppfattning. På eftermiddagen bekräftar en handläggare på myndigheten för SVT Nyheter att ett samordningsnummer nu har skickats till ambassaden i Kiev.

Skatteverket vill i övrigt inte kommentera det enskilda fallet, men går med på att svara på generella frågor.

– Det är inte meningen att man ska låta familjer sitta utomlands och att de inte kan komma hem. Det är inte så det ska funka, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på folkbokföringen.

Hon säger att det måste finnas handlingar som styrker föräldraskapet när Skatteverket gör sin bedömning, och att det görs från fall till fall. Hon kan inte kommentera fallet med sex veckor gamla Cleo.

– Jag kan förstå att när man sitter utomlands så blir man frustrerad och vill helst bara komma hem.

”Är oacceptabelt”

Navid Diehl är glad över att familjen nu ser ut att kunna åka hem, men tycker ändå att Skatterverkets agerande är anmärkningsvärt.

– Jag tycker att det är oacceptabelt att man inte agerar i enlighet med vad som beslutas i domstolar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer