Atlas Copco är ett av de svenska storföretagen som nämns i registrer från ryska tullmyndigheter. Foto: Christine Olsson/TT

Svenska företag kallas upp till UD efter larm från EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet har kallat upp de svenska storbolagen Ericsson, Sandvik, SKF, Atlas Copco och Volvo efter att EU-kommissionen larmat om att europeiska företag kan ha exporterat sanktionerade varor till Ryssland, rapporterar DN. Företagen menar att de inte medvetet rundat ryska sanktioner.

Det är i ett brev från EU-kommissionen till det svenska Utrikesdepartementet som kommissionen skriver att de nåtts av uppgifter att europeiska företag, i strid med EU:s olika sanktionspaket, kan ha exporterat sanktionerade varor till Ryssland.

Uppgifterna kommer från ryska tullmyndigheters register, där de svenska storföretagen Ericsson, Sandvik, SKF, Atlas Copco och Volvo nämns.

DN har tagit del av materialet och skriver att EU-kommissionen nu vill att svenska myndigheter ska kontrollera uppgifterna.

Kallats upp till UD

De utpekade företagen har kallats upp till svenska UD, säger Sveriges sanktionssamordnare Lars Schmidt till DN.

– Vi säger inte att bolagen har brutit mot några sanktioner. Men vi har fått den här datan, och nu får svenska myndigheter avgöra om och hur man går vidare med detta.

Atlas Copco: Saknas tillräcklig information

DN har sökt företagen i fråga och ingen av dem säger att de brutit mot några sanktioner.

Atlas Copco skriver i en kommentar till tidningen att ”det i nuläget saknas tillräcklig information för att kunna verifiera att det rör sig om varor som ett bolag i Atlas Copco Group tillverkat, sålt eller exporterat”.

Ericsson skriver till tidningen att om några av deras produkter kommit in i Ryssland så har det skett via andra företag genom andrahandsmarknaden.

SVT Nyheter har sökt UD för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.