Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl säger att det behövs ett pris för koldioxiden som stålindustrin i Sverige släpper ut varje år. ”Det måste kosta att släppa ut”, säger hon till SVT:s Agenda. Foto: Anders Wiklund/TT, Mikael Eriksson/SVT

Släpper ut mest inom svensk industri – betalar inte koldioxidskatt

Uppdaterad
Publicerad

Stålindustrin står för den största mängden koldioxidutsläpp bland de svenska industrierna. Trots det behöver de inte skatta för den stora mängden utsläpp.

– Det måste kosta att släppa ut, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Den svenska industrin ska generera noll i koldioxidutsläpp år 2045 enligt de svenska klimatmålen. Enligt Naturvårdsverkets preliminära statistik står den i dag för närmare 39 procent av de totala koldioxidutsläppen i Sverige. Stålindustrin är den största boven.

Sverige har en koldioxidskatt på runt 1 000 kronor per ton koldioxid. Förra året släppte stålföretaget SSAB ut nästan fem miljoner ton koldioxid, motsvarande elva procent av de totala koldioxidutsläppen.

Klimatkrisen

Samtidigt behöver företaget inte betala koldioxidskatt och fram till senaste årsskiftet behövde SSAB inte betala för några utsläppsrätter från EU. Skälet är att EU-länderna skyddar konkurrensutsatt industri för att produktionen inte ska flytta till andra länder. Men från och med i år betalar företaget för en mindre del av utsläppsrätterna.

Naturskyddsföreningen: Systemfel

Bland annat Naturskyddsföreningen är upprörda över att utsläppen bara får fortsätta och att det inte kostar industrin så mycket.

– Det här är ett typiskt exempel på det systemfel som vi har byggt in oss i när vi vill minska utsläppen radikalt och samtidigt har utsläpp som är i princip gratis, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Hon menar att det moraliska dilemmat kan handla om att Sverige vill ha en fortsatt konkurrenskraftig industri, samtidigt som landet vill vara en förebild inom klimatarbetet.

– De här två bilderna är inte alltid helt lättförenliga, säger Sandahl.

Ny teknik tar tid

Branschorganisationen Jernkontorets energi- och miljöchef Helén Axelsson. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Utsläppen har ökat de senaste åren och den nya tekniken för att tillverka stål tar tid att få fram. SSAB håller just nu på att ta fram en världsledande fossilfri industri. Företagsledningen var i veckan inbjuden till FN:s klimattoppmöte i New York för att berätta om det. En fossilfri industri finns i dagsläget endast på försöksstadiet.

– Klimatfrågan är global, stålindustrin är också global. De utsläpp som inte skulle ske i Sverige om vi minskade produktionen här, de skulle ske någon annanstans, säger Helén Axelsson, energi- och miljöchef för branschorganisationen Jernkontoret.

SSAB:s vd Martin Lindqvist var inbjuden till FN:s klimattoppmöte 2019 i veckan och berättade om företagets världsledande projekt för en fossilfri industri. Foto: Jason DeCrow/AP Photo/TT

Se SSAB:s vd Martin Lindqivst och Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan (S) i kvällens Agenda klockan 21.15 i SVT2 och SVT Play.

EU:s utsläppshandelssystem

  • Ett system för handel med utsläppsrätter som fungerar som styrmedel för att på ett kostnadseffektivt sätt minska utsläppen av växthusgaser.
  • Cirka 13 000 europeiska anläggningar ingår i systemet, varav cirka 750 finns i Sverige.
  • Finns en övre gräns för hur stora de totala utsläppen från företagen i systemet får vara.
  • Den högsta tillåtna gränsen kallas ”utsläppstak” och kommer att sänkas successivt för att minska utsläppen.
  • För att få släppa ut växthusgaser måste deltagarna i systemet ha giltigt tillstånd med tillhörande övervakningsplan samt utsläppsrätter.
  • Varje utsläppsrätt ger rätt att släppa ut motsvarande ett ton koldioxidekvivalenter. De företag som har höga kostnader för att kunna minska sina utsläpp, kan köpa utsläppsrätter från företag som har lägre kostnader.
  • Ett företag som släpper ut mindre än de antal utsläppsrätter som de har kan spara eller sälja överskottet till andra företag.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet