Både prins Carl Philip och statsminister Stefan Löfven är på plats. Arkivbilder. Foto: TT

Svensk industri i fokus på Hannovermässan

Uppdaterad
Publicerad

Hannovermässan är julafton för svensk industri i år. Sverige kommer för första gången att vara i fokus som partnerland när världens ledande industrimässa invigs på söndagskvällen. De heta områdena är digitalisering, automation och energi.

Som årets partnerland får svenska företag en mer framskjuten plats bland de dryga 6 000 utställarna från 100 länder. Prins Carl Philip, statsminister Stefan Löfven, förbundskansler Angela Merkel och rader av svenska ministrar kommer att mingla i montrarna på denna tyska och globala megamässa de närmaste dagarna.

– Hannovermässan är en gigantisk språngbräda för svenska företag ut på den globala marknaden. Särskilt när det gäller system för digitalisering hoppas vi hitta perfekta matchningar med många tyska företag, säger Ninni Löwgren Tischer, affärsområdeschef på Tysk-svenska handelskammaren.

”Hannovermässan är en gigantisk språngbräda för svenska företag ut på den globala marknaden,” enligt Ninni Löwgren Tischer på Tysk-svenska handelskammaren. Foto: Ingrid Thörnqvist

Heta områden

Hungriga svenska startups och de etablerade storföretagen finns på plats för att visa upp sina lösningar och innovationer i den digitaliserade industrivärlden.

Hur långt fram ligger de tyska små och medelstora företagen i digitaliseringen?

– De är det tyska näringslivets ryggrad. Även i de mindre familjeägda företagen pågår en omställning. Många är mitt i att förnya vissa processer eftersom kunderna kräver att företagen ska kunna interagera digitalt, säger Ninni Löwgren Tischer till SVT Nyheter.

Hannovermässan är en språngbräda för svenska företag till den globala marknaden, anser Ninni Löwgren Tischer, från Tysk-Svenska handelskammaren. Foto: Privat

Även svenska storföretag som vitvaruproducenten Elektrolux investerar nu åtta miljarder kronor i digitalisering och automation.

Letar smarta lösningar

Energifrågan ligger högt upp på agendan i båda länderna. Tyskland ska avveckla både kärnkraft och kolkraft och kraftigt minska sina koldioxidutsläpp. Stora tyska energikoncerner letar efter smarta lösningar för att trygga en stabil elförsörjning.

De svenska flaggskeppen SSAB, LKAB och Vattenfall är på mässan för att berätta om försöken att ställa om till helt fossilfri stålproduktion genom att ersätta kol med vätgas. SSAB står för tio procent av koldioxidutsläppen i Sverige. På Svartön utanför Luleå byggs nu en pilotanläggning. Om man lyckas med försöken kan tekniken användas kommersiellt 2035. Forskning pågår även i andra länder.

Träbaserat och förnybart

Energilagring och hållbarhet är andra fokusområden. Skogsindustrikoncernen Stora Enso kommer att visa upp träbaserade produkter och förpackningar som är förnybara ersättningar för plasten.

Brist på arbetskraft

I både Tyskland och Sverige går ekonomierna på högvarv. Arbetslösheten har sjunkit, och ett problem är bristen på utbildad arbetskraft, särskilt it-ingenjörer.

– Där har Tyskland en stor fördel med sitt lärlingssystem som gör att företagen kan specialutbilda sin personal i samarbete med yrkesskolor och universitet, säger Ninni Löwgren Tischer från Tysk-svenska handelskammaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.