Svenska Kraftnäts säkerhetsskyddschef Erik Nordman vill inte kommentera enskilda brister i systemet. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Svenska Kraftnät medger säkerhetsbrister

Publicerad

Myndigheten Svenska Kraftnät medger brister. Det rapporterar Ekot. DN:s avslöjade tidigare att utländska it-tekniker som inte var säkerhetsprövade har haft tillgång till system som styr det svenska stamnätet för el.

Svenska kraftnäts styrsystem är mycket känsligt och klassat som av betydelse för rikets säkerhet.

Dagens Nyheter rapporterar att Svenska kraftnät har gett utländska it-tekniker tillgång till system som styr drift och övervakning av stamnätet, utan att det skett säkerhetsprövning enligt svensk lag.

– Det finns brister inom säkerhetsskyddsområdet som vi har identifierat, och det är inte acceptabelt, och det är något som vi kommer att ha väldigt stort fokus på, säger Svenska Kraftnäts säkerhetsskyddschef Erik Nordman till Ekot.

Enligt uppgifter till DN handlar det om anställda vid amerikanska General Electric som på distans från Florida i USA arbetat med systemet.

Säkerhetsprövningen av personalen gjordes först efter ett år.

”Av högsta vikt att säkerhetsskyddet fungerar”

Erik Nordman säger till SVT Nyheter att Svenska Kraftnät bedriver en verksamhet där det är av högsta vikt att säkerhetsskyddet fungerar, men vill inte kommentera enskilda brister och sårbarheter i systemet i detalj.

– Vårt säkerhetsskyddsarbete och information om hur vi arbetar, är i sig skyddsvärdig information, säger han.

Han menar att Svenska Kraftnät gjorde en gedigen risk- och säkerhetsanalys under förra året och att de analyserna ligger till grund för de brister som myndigheten känner till och behöver åtgärda.


– Vi har också, med anledning av senaste tidens händelser, haft anledning att granska vissa saker särskillt. Det är en del som vi tar med oss i förbättringsarbetet framåt.

Finns det fler säkerhetsluckor hos er?

– Säkerhetsarbete är alltid ett kontinuerligt förbättringsarbete. Det finns brister hos oss som vi har identifierat och som vi kommer att prioritera väldigt högt. Vi har ett arbete att göra utifrån de brister vi identifierat.

Det vi gör nu är att säkerställa att säkerhetsfrågorna har högsta prioritet inom Svenska Kraftnät. Vi omsätter den här analysen till konkreta åtgärder, säger Erik Nordman.

Detta har hänt:

Visa

I en rad publiceringar har Dagens Nyheter granskat Svenska kraftnät, som ansvarar för elförsörjningen i Sverige. Bland annat har tidningen rapporterat om att generaldirektör Ulla Sandborgh gav en konsult – som också var hennes vän – uppdrag i miljonklassen samt att myndigheten anställt chefer utan att de varit ordentligt säkerhetsprövade.

Några delar från DN:s granskning, i punktform:

  • 8 januari: DN skriver att Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborg, i sin tidigare roll som marknadsdirektör på myndigheten, gav en konsult, som också var hennes vän, uppdrag i miljonklassen.
  • 10 januari: Flera chefer som anställts eller anlitats av myndigheten har inte varit ordentligt säkerhetsprövade, visar granskningen.
  • 11 januari: Svenska kraftnät meddelar att man anmält sig själv till Säpo för säkerhetsskyddsbrister.
  • 15 januari: En högt uppsatt chef på myndigheten raderat mejl som begärts ut skriver tidningen.
  • 23 januari: I en intervju med DN berättar Svenska kraftnäts dåvarande säkerhetskyddschef att han redan i maj 2018 varnat Säpo för luckor i säkerhetsarbetet.
  • 31 januari: Ansvarig minister Anders Ygeman (S) har sagt att han vill invänta Säpos granskning innan han uttalar sig kring granskningen. Men han ser allvarligt på händelserna på Svenska kraftnät. ”Det är uppenbart att man inte har följt regeringsbeslut som har fattats. Det är allvarligt”, säger Anders Ygeman till DN.
  • 1 februari: Svenska Kraftnät medger brister efter att utländska it-tekniker som inte var säkerhetsprövade har haft tillgång till system som styr det svenska stamnätet för el. ”Det är inte acceptabelt, och det är något som vi kommer att ha väldigt stort fokus på”, säger Svenska Kraftnäts säkerhetsskyddschef Erik Nordman till SR Ekot.

Alla publiceringar i DN:s granskning av Svenska kraftnät kan läsas här.

Källa: Dagens Nyheter, Svenska kraftnät, Sveriges radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer