tidigare biståndsministern Pierre Schori (S) och Lena Hjelm-Wallén, före detta utrikesminister (S) reagerar på avtalet med Turkiet. Foto: Jonas Ekströmer/Bertil Ericsson/TT

Tunga S-namn kritiska till avtalet med Turkiet

Publicerad

Kurder i Sverige är oroade över att Sverige och Turkiet skrivit under avtalet som ska underlätta utlämning av terrormisstänkta till Turkiet, rapporterar SR Ekot.

Även tunga socialdemokrater reagerar kraftfullt.

– Storslam för Erdogan, säger tidigare biståndsministern Pierre Schori (S) till Expressen

Vildan Tanrikulu är lärare och tidigare ordförande för kurdiska riksförbundet och medlem i Socialdemokraterna.

Han säger till SR Ekot att Sverige lämnar sina demokratiska värderingar på grund av avtalet med Turkiet.

Sverige och Nato

– De vill inte att vi ska existera som kurder här i Sverige. Det är det som Andersson har skrivit under. Det är oacceptabelt, säger Tanrikulu.

Ridvan Altun som sitter med i den politiska organisationen NCDK, en av de största kurdiska organisationerna i Sverige, instämmer. Han säger att avtalet sprider oro bland kurder i Sverige.

– Vi som kurder i Sverige är oroliga och besvikna att vi ännu en gång blivit offer för överenskommelsen mellan en diktatur och en demokrati, säger han till Ekot.

Äldre socialdemokrater mullrar

Flera i den äldre generationen socialdemokrater ställer sig skeptiska till partiets och därmed Sveriges nya inställning till Nato i allmänhet och till avtalet med Turkiet i synnerhet, rapporterar Expressen.

– Storslam för Erdogan, skam för Sverige och svek mot kurderna, anser den tidigare biståndsministern Pierre Schori (S) som även varit kabinettssekreterare på UD i drygt ett decennium samt FN-ambassadör.

Han anser att avtalet bäddar för flera krav från turkisk sida.

Schori menar att ”texten är skriven av turkarna” och är en del av förhandlingstekniken – som öppnar för att till exempel det turkiska parlamentet ska kräva fler eftergifter av Sverige, enligt Expressen.

Också Lena Hjelm-Wallén, före detta utrikesminister (S) 1994 till 1998 samt vice statsminister fram till 2002, är skeptisk till avtalet med Turkiet. Hon ser det dock som ”ett nödvändigt ont” för Sverige ska kunna bli medlem i Nato. Ett medlemskap där ”vi inte hade något val” eftersom Finland bestämt sig för att gå med i alliansen.

– Hela processen är otrevlig, den känns obehaglig, säger Lena Hjelm-Wallén.

Vänstern och Miljöpartiet

Regeringen får även hård kritik för uppgörelsen med Turkiet från både Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Miljöpartiet begär nu att utrikesminister Ann Linde (S) så snart som möjligt kommer till utrikesutskottet för att redogöra för Natoavtalet med Erdogan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet