Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En utländsk kriminell aktör slog till mot Svenska kyrkans datasystem, enligt SVT:s uppgifter. ”Vi har haft beredskap”, säger Pia Dahlén, kommunikatör, på Svenska kyrkan. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Svenska kyrkan bekräftar: varningen hamnade fel

Uppdaterad
Publicerad

SVT avslöjade på måndagen att Svenska kyrkan fått en specifik varning om en IT-sårbarhet. Bara en dryg vecka senare kunde en utländsk aktör ta sig in i kyrkans servrar.

– Mycket olyckligt har detta mejl skickats till fel mottagare inom organisationen, skriver de nu i en kommentar.

Det var den 23 november som Svenska kyrkans IT-system hackades och låstes av en utländsk aktör. Sedan dess har organisationen utpressat Svenska kyrkan på pengar för att låsa upp servrarna.

Flera viktiga system har legat nere vilket påverkat såväl löneutbetalningar som begravningar.

På måndagen kunde SVT Nyheter avslöja att kyrkan blivit varnad av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) drygt en vecka innan attacken skedde. I ett pressmeddelande bekräftar de nu att varningen fallit mellan stolarna.

”Då Svenska kyrkan uppmärksammades på detta, kan vi idag efter efterforskningar bekräfta att vi har tagit emot ett mail den 15/11 från MSB/Cert.se. Mycket olyckligt har detta mejl skickats till fel mottagare inom organisationen.”

Vidare skriver de:

”Svenska kyrkan har sedan tidigare en dialog med MSB och åtgärder har vidtagits för att säkerställa att framtida varningar hamnar rätt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.