Svenska kyrkan: ”Det här är jobbigt för många”

Uppdaterad
Publicerad

Begravningar, bröllop och dop räknas alla som allmänna sammankomster vilket gör att max åtta personer får delta. Ett hårt slag för många och Svenska kyrkan jobbar nu vidare med alternativa lösningar.

– Vi jobbar med digitala lösningar och kyrkorummen kommer att vara öppna vilket är viktigt för många, säger Lisa-Gun Bernerstedt, biträdande avdelningschef på Svenska kyrkan.

Från och med den 24 november förbjuds offentliga tillställningar med mer än åtta deltagare. Något som nu också verkar drabba Svenska kyrkan hårt då begravningar, dop, bröllop och gudtjänster räknas som allmänna sammankomster och därmed blir väldigt begränsade.

– Allt det här träffas av den här förordningen av allmänna sammankomster, säger Lisa-Gun Bernerstedt, biträdande avdelningschef på Svenska kyrkan till SVT Nyheter.

Coronapandemin

”Är besvärligt”

När beskedet i våras kom att max 50 personer fick delta vid allmänna sammankomster så fick även Svenska kyrkan ställa om. Nu får man göra det igen.

– Vi har redan haft en massa olika lösningar på plats sedan dess. Många församlingar har haft en kör på fyra till fem personer i stället för hela kören för att kunna ha en liten publik, vilket nu inte kommer att gå.

Svenska kyrkan jobbar nu därför med alternativa lösningar.

– Vi jobbar vidare med att erbjuda digitala lösningar och kyrkorummen kommer fortsatt att vara öppna. Vi tittar också ytterligare på vad vi kan erbjuda i kyrkorummet. Men det är klart att just den här tiden när vi snart går in i advent och jul så är det besvärligt och jobbigt för många.

”Tittar på digitala lösningar”

Om man nu ändå vill gifta sig i kyrkan med de nya restriktionerna så får man göra det i begränsad skala.

– Man behöver ju bara vara en präst, två vittnen och två personer till så man kan ju gifta sig.

När det gäller begravningar ska de genomföras inom ramen av en månad efter dödsfallet.

– Begravningen kan äga rum med de nya restriktionerna. Men det här är inte lätt, alla anhöriga kommer inte kunna vara med oavsett hur mycket man vill och det är ju fruktansvärt. Men vi tittar på ännu fler digitala lösningar men det är inte alla som vill det. Men det kan vara en möjlighet hos vissa församlingar att erbjuda det, säger Lisa-Gun Bernerstedt.

Fotnot: I remissen som gått ut så finns det en öppning för sittande publik men det är oklart i vilken omfattning. – Vi behöver undersöka den här frågan ytterligare och om det har någon betydelse för oss eller inte. Det står i remissen att man gör ett undantag för sittande publik vid tillställningar vid allmänna sammankomster, men det framgår inte vilka som undantas och om vi kan räknas in där eller inte, säger, Lisa-Gun Bernerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet