RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund försvarar Svenska kyrkan. Foto: TT/RFSL

”Svenska kyrkan inte värst”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt RFSL har Svenska kyrkan gjort flera satsningar för respekten för alla människors lika värde oavsett sexuell läggning, och är inte ”värst” bland trossamfunden.

– Bara i veckan postade Svenska kyrkan en bild på Facebook på två killar som gifter sig. En liten symbolisk men ändå viktig gest, säger organisationens förbundsordförande Ulrika Westerlund.

Hon lyfter särskilt fram beslutet om att inte skuldbelägga homosexuella, och möjligheten för samkönade par att gifta sig inom Svenska kyrkan.

UG – Bögbotarna

– Alla de här ställningstagandena är väldigt tydliga, säger Ulrika Westerlund.

Bör byta trossamfund

Men i en så stor organisation finns det så klart personer som har andra uppfattningar. Skiljer sig dessa väsentligt från Svenska kyrkans beslut finns ju möjligheten att ta konsekvensen av sina åsikter och byta till ett trossamfund som stödjer ens egen inställning, menar hon.

– Annars blir det väldigt svårt för människor som uppsöker Svenska kyrkan att vara trygga med vad det är man får. Till exempel om man har valt Svenska kyrkan över andra kyrkor för att man har uppfattat att de stödjer samkönade kärleksrelationer.

Frikyrkor och muslimska församlingar

RFSL upplever dock att problemen är större inom andra trossamfund, där man inte har varit tydliga med sin ståndpunkt, eller där den officiella linjen är att andra sexuella läggningar än den heterosexuella är avvikande.

– Vi har inte haft kontakt med någon nyligen som har råkat ut för det här inom Svenska kyrkan. Däremot har vi haft mycket sådan kontakt med personer från olika frikyrkliga sammanhang, och även några muslimska församlingar. Det är de grupperna som syns, säger Ulrika Westlund.

Uppdrag granskning sänds i kväll klockan 20 i SVT1, och kan ses i efterhand i SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Bögbotarna

Mer i ämnet