Svenska mentorer utbildar afghanska armén

Publicerad

Är Afghanistan värt att dö för? Vem slåss vi för och varför? Och vill afghanerna verkligen att vi ska vara där? Allt större vikt läggs vid ett mentorsprogram där Sverige bidrar med ett antal officerare som utbildar och stöttar den afghanska armén.

I kväll visar Korrespodenterna Lars Mobergs och Linda Hörnqvists personliga resa genom landet som aldrig verkar få fred.

Korrespondenternas utsända var i Afghanistan då talibanerna anföll Kabul i mitten av januari och reste hem strax före dödsskjutningarna av de svenska soldaterna.
Deras film innehåller flera unika möten. Bland annat följer de under ett dygn svenska officerare som tränar den afghanska armén att stå på egna ben.

För att de utländska styrkorna ska kunna lämna Afghanistan i framtiden krävs att de Afghanska säkerhetsstyrkorna själva klarar att försvara sig mot talibaner och andra motståndsmän.

Svensk strategi – ny taktik
USA beslutade i november att utöka den amerikanska närvaron så att nu över 100.000 utländska soldater finns på plats i Afghanistan. Taktiken ändrades också så att de utländska soldaterna ska patrullera mer till fots i byarna för att därmed vara mer permanent närvarande. En strategi som länge använts av det svenska försvaret i norra Afghanistan.

Korrespondenternas utsända har också rest långt ut på landsbygden i norra Afghanistan i det område som de ca 500 svenska soldaterna har till uppgift att bevaka och beskydda. I deras reportage talar invånarna om Afghanistans framtid och om huruvida den utländska truppnärvaron för något gott med sig eller inte.

Se hela dokumentären i Korrespondenterna i kväll i SVT2 kl 21.30!

Korrespondenterna/Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer