Kärleksbombning vid moskén i Uppsala tidigare i dag. Foto: TT

Stort stöd för attackerade moskéer

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i Sverige i dag väntas människor manifestera sitt stöd för religionsfriheten efter de senaste veckornas moskébränder. På förmiddagen samlades hundratals människor vid Uppsalas eldhärjade moské för att kärleksbomba den.

”Tankens pussar på Sveriges mussar”, ”För allas rätt till sin religion” och ”Love lifts us higher”. Så står det på några av de pappershjärtan som klistrats vid moskéns ingångar. Den som tog initiativ till manifestationen var lärarstudenten Lucinda Andersson.

– Jag såg på morgonen att det här hade hänt och blev ledsen och arg för att det hade hänt i flera svenska städer. Jag ville göra något för att visa solidaritet med Uppsalas muslimer.

Attack mot moskén i Uppsala

Hon hade inte förväntat sig en så stor uppslutning där både unga och gamla visar sitt stöd säger hon.

– Det blev jättestort jättesnabbt och det är kul att se.

Civilministern: ”Måste manifestera vårt stöd”

På plats fanns också civilminister Ardalan Shekarabi.

– Vi måste manifestera vårt stöd för religionsfriheten och för att människor ska känna sig trygga när de utövar sin religion. Det finns ett stort stöd för det bland Uppsalaborna och Sveriges medborgare och det är viktigt att visa det.

Samer Aburahmeh som är aktiv islamiska föreningen i Uppsala är tacksam för stödet som moskén nu får.

– Man blir verkligen glad när man ser att det finns fina människor som visar stöd och det uppskattar vi, vi är tacksamma för allihop som har kommit hit. Vi ska inte ge chans till några som vill sabotera eller skapa konflikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot moskén i Uppsala

Mer i ämnet