Ett inslag i SVT:s satirprogram Svenska nyheter har väckt kritik från friskolor. Foto: SVT

Svenska nyheters skolkö-sajt stängs ner

Uppdaterad
Publicerad

Efter den hårda kritiken kritiken som SVT:s satirprogram Svenska nyheter fått utstå efter att man sedan i fredags erbjudit ett webbverktyg, Skolko, för att ställa barn i friskolekö har sajten lagts ner.
Detta efter att friskolornas ansökningsverktyg lagt in ett filter som gjorde Skolko oanvändbart.
– Vi får acceptera deras motdrag, säger Mats Grimberg, projektledare SVT underhållning.

Svenska nyheters skolkö-sajt ”Skolko” fick hård kritik från friskolevärlden, främst för att den ska ha resulterat i tung belastning på enskilda skolors administrativa arbete.

På onsdagen meddelade Mats Grimberg, projektledare SVT underhållning, att sajten för verktyget tagits ned.

– Friskolornas ansökningsportal har lagt in ett filter som gjort ansökningar via vår tjänst omöjliga. Därför har vi stängt sajten, säger han.

Vad säger ni om kritiken som riktats mot er med anledning av sajten?

– Vi har uppmärksammat att det är ett problem med friskolornas kösystem och skapade en tjänst som skulle göra det lätt för många att anmäla sina barn. Att detta blockeras för att friskolorna blir överbelastade kan jag inte kommentera. Det är deras motdrag som vi får acceptera och vi kommer inte att agera i frågan, säger han.

Även ansvarig utgivare Thomas Hall vidhåller att tjänsten var seriös.

– Tjänsten kom igång och visade sig uppskattad men för vår del är det ett avslutat kapitel och på fredag har vi andra ämnen att ta tag i, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer