Svenska par testar manligt preventivmedel: ”Få studier har tagit sig så långt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ett manligt preventivmedel testas på Karolinska institutet i Stockholm. Forskarna söker par som är villiga att ställa upp – och några har redan rekryterats.

– Folk har hört av sig från hela Sverige. Det handlar om flera hundra, säger Kristina Gemzell Danielsson, som leder forskningen.

Det manliga preventivmedlet som testas kallas för p-gel. Det smörjs in på axlar och överarmar och ska hämma mannens spermieproduktion. Studien genomförs i flera olika länder, bland annat i Sverige. På Danderyds sjukhus i Stockholm ska uppemot 60 par få testa gelen.

– Det är få studier som har tagit sig så långt som den här har gjort, att man ska se om kvinnorna blir gravida, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog och forskare.

Kan ge ökad sexlust

Studien, som finansieras av amerikanska hälsomyndigheten, kommer att pågå i cirka två år. Under ett år ska paren använda p-gelen som enda preventivmetod. Innan det sker kommer man ta prover för att se till att mannen inte har mer än en miljoner spermier per milliliter. Då anses han vara tillfälligt steril. I slutet av studien vill man se att fertiliteten återkommer.

Under studiens gång kommer man titta på om p-gelen ger några biverkningar hos mannen. Hittills har man bara sett en liten ökad sexlust.

”Överväldigande stort intresse”

Kravet för att få delta i studien är att paret består av en man 18-50 år och en kvinna 18-34 år, att båda är friska och att mannen har normal spermieproduktion. Man måste också bo i Stockholmsområdet, då det krävs en hel del spermaprov.

Sjukhuset har annonserat efter par på sin Facebooksida och sedan dess har flera hundra hört av sig.

– Vi har haft killar som har hört av sig då och då när det stått någonting i media, men att det skulle vara så här stort intresse är överväldigande, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.