Jämfört med länder som Frankrike, Storbritannien och Tyskland så är de svenska riksdagspartiernas beroende av statligt bidrag relativt ovanligt. Foto: Michael Sohn/TT

Svenska partiers beroende av partistöd stort jämfört länder i Västeuropa

Publicerad

De svenska riksdagspartiernas beroende av statligt stöd är relativt ovanligt i Västeuropa. I Tyskland, Storbritannien och Frankrike är stödet procentuellt betydligt lägre.

Medan de svenska riksdagspartierna får mellan cirka 60 och 80 procent av sina inkomster via skattemedel får de tyska riksdagspartierna runt en tredjedel av intäkterna från staten. Medan de svenska partiernas medlemsavgifter krympt under lång tid till i dag i genomsnitt 2,1 procent av riksdagspartiernas intäkter ligger de tyska partierna betydligt högre.

Kristdemokratiska regeringspartiet CDU får en fjärdedel av sina intäkter från medlemsavgifterna. Samarbetspartiet, socialdemokratiska SPD får nästan en tredjedel.

Tyskt partistöd kopplat till medlemsantal

En bidragande orsak till att tyska partier jämfört med Sverige har en hög andel av sina inkomster från medlemmarna är att partistödslagen gör att partistödet delvis är kopplat till hur många medlemmar partierna har.

-Det fungerar väldigt bra i flera länder. Man knyter partistödet inte bara till valresultatet, utan också till medlemsantalet. Så att partierna får incitament att skaffa ett stort partimedlemskap, säger statsvetaren Ann-Kristin Kölln.

I Tyskland höjdes det totala statliga partistödet från cirka 1,6 miljarder kronor till cirka 1,9 miljarder mellan 2017 och 2018. Trots höjningen ligger det tyska partistödet per capita betydligt lägre än det svenska som uppgår till runt 1,2 miljarder kronor. Tyskland har en befolkning som är drygt åtta gånger så stor som Sveriges

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer