Svenska politiker reagerar: ”Oron för Tiktok är befogad”

Uppdaterad
Publicerad

USA utreder om den populära kinesiska mobilappen Tiktok utgör ett nationellt säkerhetshot. Appen är också mycket populär i Sverige, och nu reagerar svenska politiker.

– Att se över riskerna med Tiktok är något vi definitivt skulle välkomna, menar Markus Wiechel (SD).

Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson Markus Wiechel menar att oron för Tiktok är befogad.

– Det är ett välkänt faktum att den kinesiska regimen använder sig av sina medborgare och de kinesiska företag som finns för att tillgodose sina intressen i andra länder. Bland dessa intressen finns inte minst digital infrastruktur, vilket även historien med Huawei vittnar om, skriver Markus Wiechel till SVT Nyheter.

Han klargör att SD skulle välkomna att en riskbedömning av appen görs.

MP: ”Behöver ta det på största allvar”

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Rasmus Ling manar till vaksamhet.

– Man behöver ta den här typen av risker på största allvar. Många regimer försöker komma över information så man måste vara vaksam på sådant som hotar Sveriges säkerhet. Det här är en utveckling som skett på sistone i och med teknikutvecklingen, och Kina är aktiva, säger han.

C: ”Medvetenheten måste öka”

Centerpartiets rättspolitiska talesperson, Johan Hedin, pekar på att som användare av en app bör man reflektera över vilken information som samlas in om en och ens barn.

– Medvetenheten måste öka om hur informationen som vi delar kan användas också av intressen som inte vill oss väl, skriver Johan Hedin till SVT Nyheter.

Vad svarar Tiktok?

I en post på sin sajt menar Tiktok att de tar frågan om användardata på största allvar, och är måna om att vara transparenta. De skriver också att de inte påverkas av kinesisk lagstiftning, inte censurerar något på kinesiska statens begäran, och inte kommer att lämna ut några användardata.

Vad gör regeringen?

Behöver Sverige också utreda huruvida Tiktok utgör ett nationellt säkerhetshot?

– Det kan jag inte säga om vi behöver. Vi har myndigheter som Försvarsmakten som ansvarar för Sveriges säkerhet, att undersöka den här typen av påverkan är av högsta prioritet, så jag litar på att de säger till om politiska initiativ behöver tas, säger Rasmus Ling (MP).

Vad gör ni i regeringen för att hindra att svenskars användardata hamnar i orätta händer?

– Vi följer utvecklingen, och ser till att de myndigheter som motarbeter sådant har de resurser som de behöver, avslutar Rasmus Ling.

SVT Nyheter har utan framgång sökt representanter från de andra riksdagspartierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.