Ola Wong, Oscar Jonsson och Kristina Sandklef. Foto: SVT/Michaela Agnarsson/Privat

Experter: Därför kan Kina vara intresserat av miljoner barns användardata

Uppdaterad
Publicerad

USA utreder om den kinesiska appen Tiktok utgör ett nationellt säkerhetshot. En anledning är rädslan för att det Peking-baserade företaget bakom Tiktok skulle dela miljoner västerländska användares data med den kinesiska staten. Men varför skulle Kina vara intresserat av datan från en app där användarna primärt består av barn och unga?

Kinakännaren Ola Wong menar att det finns många variabler som gör information om unga västerländska användare intressant för en främmande makt.

– Dels kan man vara intresserad av vad för någon information som unga får, dels kan man vara intresserad av vad de är för människor, och dels kan man vara intresserad av att styra vilken information som når dem, säger Ola Wong.

Enligt Kinarådgivaren Kristina Sandklef skulle kinesiska regimen primärt vara intresserad av de unga användarnas äldre anhöriga.

– Man lär sig om användarnas beteenden och intressen, vilket kan göra att det blir lättare att utforma mejl som innehåller trojaner och annat som gör att man kan ta över datorer. Man kan kanske också använda mobilen som ett redskap för att spionera på användaren, användarens vänner och släktingar.

Hur oroliga behöver framtidens makthavare vara?

Oscar Jonsson är associerad forskare vid Försvarshögskolan och vikarierande chef för tankesmedjan Frivärld. Han påpekar att det faktum att unga personer tenderar att vara mer riskbenägna och mer troliga att delta i protester kan göra deras användardata intressanta.

Bland alla miljoner unga Tiktok-användare finns sannolikt också flera framtida ledare.

Så kommer framtidens makthavare behöva vara oroliga för något de i sin ungdom gjort på en kinesisk app?

– Framtidens makthavare behöver vara oroliga över vad de gjort på alla appar, men detta är så klart lite värre i autokratiska stater och i synnerhet Kina med deras nationella underrättelselag som kan tvinga företag och individer att lämna information till underrättelsetjänsten, säger Oscar Jonsson.

Man ska inte måla fan på väggen”

Vad har denna typ av app för betydelse för den kinesiska underrättelsetjänsten?

– Man ska väl inte måla fan på väggen, men det finns en risk att Tiktok kan användas för att påverka och styra informationsflödet, säger Ola Wong.

Många svenska barn och ungdomar använder TikTok.

Hur bör man som svensk tänka gällande TikTok, och andra liknande kinesiska appar?

– Jag tror att det viktigaste är att man gör en riskbedömning av vem man är och vilka kontakter man har och hur känslig och intressant information de personerna kan sitta på. Majoriteten av svenska barn och ungdomar är dock sannolikt ungefär lika tråkiga och ointressanta som oss alla andra vanliga svenskar.

I en post på sin sajt menar Tiktok att de tar frågan om användardata på största allvar, och är måna om att vara transparenta. De skriver också att de inte påverkas av kinesisk lagstiftning, inte censurerar något på kinesiska statens begäran, och inte kommer att lämna ut några användardata.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.