Hatim Abu. Foto: SVT

Svenska resenärer oroade efter dåden i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Efter bombattentaten på flera thailändska turistorter vittnar svenska resenärer om oro inför resan. – Det är klart man är. Livet är ju kärt, säger Hatim Abu, som under dagen reste till Thailand.

Flera attentat skakade Thailand under torsdagen och fredagen. I bombningarna, som verkar ha varit riktade mot turistorter, dödade minst fyra personer och 35 personer skadades.

Thailand är ett populärt resmål bland svenskar och dagen efter attentaten träffar SVT Nyheter resenärer på väg dit. Händelserna verkar inte ha gått dem obemärkt förbi. Hatim Abu har rest ofta till Thailand de senaste 12-13 åren. I dag, fredag, åker han till Bangkok.

Bombdåd i Thailand

Är du orolig efter bombdåden?

– Det är klart man är. Livet är ju kärt, säger han.

”Rädslan är en balansgång”

Några planer på att ställa in resan?

– Nej, det där med rädslan är en balansgång. Även om jag är orolig vill jag inte ge vika och ändra mina planer. Eftersom det är just vad de som spränger bomberna vill.

– Sedan ska man veta att det är vanligt med oroligheter i Thailand. Känns som om det varit något var och varannan vecka de senaste åren. Efter några dagar brukar allt vara som vanligt igen. UD har ju inte heller kommit med någon avrådan om att resa. Jag tror att det är värre i Turkiet just nu.

Vad kan ligga bakom bombdåden tror du?

– Jag vet inte, men det har att göra med den inhemska situationen. Jag tror inte att det är externa krafter som ligger bakom. Inte heller att det varit turister som varit målet i första hand.

”Blev genast orolig”

På Arlanda träffar SVT Nyheter även resenären Janet Hultberg som är på väg till Grekland.

– När jag hörde om bomberna i Thailand blev jag genast orolig för att jag kanske kunde ha vänner som var där. Om det hade varit Thailand jag varit på väg till i dag hade jag absolut ställt in min resa. Jag hade inte åkt, av rädsla för att hamna mitt i något, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Thailand

Mer i ämnet